Depasirea dozei zilnice de cofeina, risc dublu de atac vascular cerebral

Consumarea unei cantitati mai mari de cafea decat doza zilnica obisnuita poate dubla riscul de atac vascular cerebral, potrivit unui studiu recent realizat de expertii de la Harvard Medical School (Statele Unite). Aparent, mai predispuse acestui pericol sunt persoanele care beau de obicei o cantitate mica de cafea, insa pot ajunge sa consume o cana ori doua in plus.

Potrivit descoperirilor, riscul de a se produce un atac fatal este cel mai ridicat in prima ora de la consumarea excesului de cofeina, in timp ce dupa doua ore efectele substantei dispar, iar riscul se diminueaza.

Citeste si:  Cum si cand intarci bebelusul?

Dar de ce riscul este mai mare la persoanele care nu sunt de obicei mari consumatoare de cafea? Cercetatorii explica faptul ca marii amatori de cafea, care consuma cateva cani in fiecare zi, manifesta o „imunitate” la efectele secundare ale cofeinei, printre care se numara cresterea tensiunii arteriale, rigidizarea arterelor si cresterea nivelului de norepinefrina, un hormon al stresului responsabil cu accelerarea ritmului cardiac. Prin urmare, riscul de a suferi un atac vascular cerebral este mai mare la persoanele care nu capata in timp aceasta „imunitate”.

Citeste si:  Silueta de Cenusareasa

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au examinat 400 de pacienti care suferisera un atac vascular cerebral, comparand cantitatea de cofeina consumata de acestia cu o ora inainte de petrecerea evenimentului cu cantitatea medie consumata in decursul anului precedent evenimentului.

Circa unu din zece pacienti bausera cafea cu mai putin de o ora inainte de a suferi atacul vascular cerebral. „In prima ora de la consumarea cafelei, riscul de atac vascular cerebral a fost de doua ori mai mare comparativ cu riscul general prezentat in decursul unui an”, au explicat autorii studiului.

Citeste si:  Durerile de spate pot fi declansate si de stresul psihic intens

In acelasi timp, riscul nu a fost identificat la persoanele care consuma ceaiuri cu continut ridicat de cofeina si nici bauturi de tip cola, precum si nici la cele care consuma relativ aceeasi cantitate de cofeina zilnic.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.