fbpx

Dependenta de alcool: o problema care se amplifica de la an la an

Una dintre cele mai intalnite boli ale secolului nostru – dependenta de alcool – nu a putut fi nici pana azi, cu claritate, definita. Sunt insa cateva statistici pe care ar trebui sa le luam in seama: consumul de alcool este asociat cu 85% dintre cazurile de sinucidere, cu 40% dintre accidentele rutiere foarte grave si cu 50% din crime. Doar 10% dintre adultii planetei sunt abstinenti 100%, cand vine vorba despre alcool. Asadar, situatia este mai grava decat ne imaginam. Consecintele provocate de alcool sunt nenumarate, cel mai des intalnite fiind insa ciroza hepatica, cancerul la san in cazul femeilor, cancerul cavitatii bucale, cancer la esofag, cancer al laringelui si al faringelui, dementa, disfunctiile sexuale, hipertensiunea arteriala, afectarea sistemului nervos sau accidentele vasculare cerebrale. Daca mai socotim faptul ca o persoana din 10 este suspecta ca are probleme cu alcoolul, atunci imaginea de ansamblu este realizata.

Una dintre cele mai mari probleme este negarea acestei dependente. De cate ori nu ati auzit: „Eu tin la bautura, nu am probleme daca beau doua, trei doze de bere in fiecare seara”. Ei bine, tocmai aceste pesroane care rezista cel mai bine sunt cele mai predispuse la dependenta de alcool. Daca bei regulat, pe principiul ca faci fata si nu mergi pe trei carari, asta nu schimba cu nimic cantitatea de alcool din organism. Medicii spun ca limita de alcool care trebuie consumata este de 2 pahare in cazul femeilor si 3 pahare in cazul barbatilor. De asemenea, trebuie sa existe o perioada de minim trei zile in care acestia ar putea sa reziste fara sa consume alcool si fara a deveni irascibili. Persoanele care nu indeplinesc aceste conditii de baza au categoric o problema in ceea ce priveste consumul de alcool. In acelasi timp, de multe ori, ne-am intalnit inca din copilarie, cu afirmatii hazardate de genul: doua, trei pahare de vin pe zi au un efect benefic asupra organismului. Consumul moderat de alcool oscileaza de la un om la altul, existand persoane care, dupa un consum relativ normal de alcool, vreme de 10 ani, au dezvoltat ciroza hepatica.

Citeste si:  Astenia de toamna

Exista binecunoscutul formular Cage, la care te pun sa raspunzi majoritatea medicilor:

1. Ai simtit vreodata ca trebuie sa reduci consumul de alcool?

2. Te-a cicalit cineva ca bei prea mult sau prea des?

3. Te-ai simtit vreodata jenata sau vinovata pentru ca bei?

4. Ti-ai calmat vreodata nervii la primele ore ale diminetii cu un pahar de alcool?

Nu, nu la toate intrebarile trebuie sa raspunzi afirmativ pentru a fi considerata o persoana cu probleme in ceea ce priveste consumul de alcool, ci la una singura. Un singur raspuns afirmativ la una dintre cele patru intrebari este suficient pentru a alarma o persoana si a o face constienta ca risca sa devina dependenta de alcool. Din pacate, odata ce ai devenit alcoolic, te vei lupta toata viata cu aceasta boala. Nevoia de alcool va ramane constanta pe toata durata vietii, in aceeasi masura in care un om necesita hrana. Tratamentele te pot ajuta sa scapi de starea de sevraj sau de tremurat, insa vointa pacientului va fi cea care isi va spune ultima cuvantul. In timp, neputinta de a-ti dori sa consumi alcool poate fi diminuata, insa exista in orice moment riscul unui declic care ar putea sa impinga persoana in cauza sa se reapuce de baut. Din acest motiv, spuneam ca vointa pacientului este cea care cantareste cel mai mult in partea de vindecare a balantei.

Citeste si:  Sanofi-aventis va dubla suma colectata in urma Marsului "Castigi si daruiesti sanatate - Clujeni pentru clujeni",pana la 10.000 RON

Daca in jurul tau exista persoane dependente de alcool, atunci convingerea lor pentru a apela la un tratament este esentiala. Pentru starea de sevraj, palpitatii, transpiratie excesiva sau chiar crize de epilepsie, se prescriu oxazepamul, lorazepamul sau diazepamul. Apoi, cele care ajuta pacientul sa isi pastreze starea de abstinenta si care suprima necesitatea de a consuma alcool sunt acamprosatul si naltrexona. Se prescrie – in cazuri exceptionale – si medicamentul numit antabuse disulfiram, care poate avea insa efecte nocive asupra pacientului. Odata administrat, medicamentul va provoca stari de greata excesiva si palpitatii in momentul in care se consuma alcool. Acest medicament nu se prescrie insa fara acordul pacientului, pentru ca starea de sanatate precara in combinatie cu administrarea medicamentului poate avea consecinte grave, precum coma sau chiar decesul.

Citeste si:  Reflexoterapie pentru migrene

Pentru a evita sa devina alcoolica, o persoana trebuie sa invete sa respecte cateva reguli: sa invete sa spuna „nu” (daca nu poate refuza un pahar de alcool niciodata, atunci este un semn de intrebare); sa-si impuna anumite limite – „azi nu depasesc doua pahare de vin”; sa-si stabileasca un obiectiv – de exemplu sa nu consume patru zile pe saptamana alcool; sa incerce sa-si raspunda la intrebarea: de ce ma bucura evenimentul X – pentru ca o sa dansez, pentru ca o sa ma intalnesc cu prietenii sau pentru ca o sa consum alcool? Este foarte important care dintre cele trei variante este aleasa instinctiv, ca raspuns.

Alcoolismul este o boala care apare treptat si cu cat este mai frageda varsta la care incepem sa consumam alcool, cu atat creste riscul dependentei. Asadar, daca stii oameni care ar putea intampina probleme cu consumul de alcool, nu sta cu bratele in san. Actioneaza pana nu este prea tarziu.

2 Comentarii
  1. foarte interesant articolul.educativ chiar.cunosc si eu persoane alcoolice care nu recunosc in ruptul capului ca au aceasta problema si din pacate sa ajunge la violente atunci cand li se atrage atentia ca beau prea mult.cunosc insa si persoane care au realizat ca au o problema si au mers la medic,iar acum urmeaza un tratament si se simt bine,intr-adevar,voianta este totul

  2. sunt multe persoane cu dependenta de alcool .persoane ce nu recunosc ca au probleme .Si daca ei nu vor nu poti sa ii ajuti cu nimic chiar daca iti pasa foarte tare de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.