fbpx

Dependenta de nicotina, influentata de bagajul genetic

O serie de studii publicate recent vin sa lamureasca mecanismele care sunt implicate in dezvoltarea dependentei de nicotina, precum si a efectelor pe care fumatul le poate avea asupra diferitelor persoane. Cercetatorii sunt de parerere ca anumite modificari cromozomiale pot influenta obiceiurile legate de fumat.

Cercetarile, publicate online in jurnalul medical Nature Genetics, se bazeaza pe o analiza detaliata a genomului a peste 140.000 de persoane, deopotriva fumatori si nefumatori.

Potrivit rezultatelor, o variatie genetica a cromozomului 11 s-a dovedit a fi puternic corelata inceperii fumatului, in timp ce cromozomul 9 a fost identificat ca influentand „capacitatea” de a renunta la fumat. In plus, persoanele care prezentau o variatie genetica a cromozomilor 8 si 19 erau mai degraba predispuse la a fuma mai mult – cu aproximativ jumatate de tigareta pe zi, si mai expuse cu 10% la a dezvolta cancer pulmonar fata de persoanele care nu prezentau aceste variatii.

Citeste si:  Laptele contribuie la aparitia acneei mai mult decat pizza sau ciocolata

Rezultatele celor trei cercetari pot contribui la un sistem de diagnostic menit sa identifice persoanele care au un risc genetic mai mare de a deveni dependente de nicotina.

„Fumatul este daunator pentru oricine”, afirma Kari Stefansson, coordonatorul deCODE, o companie islandeza specializata in analizarea genomului uman. „Pentru unii fumatori insa, efectele sunt devastatoare, iar aceste descoperiri continua sa ne echipeze cu noi informatii care sa duca la identificarea acelor persoane care prezinta un risc sporit”, completeaza acesta, mentionand ca la acest moment, procesul metabolic prin care aceste gene contribuie la sporirea riscurilor ramane inca necunoscut.

Citeste si:  Persoanele adulte si copiii

Corelatia dintre cancerul pulmonar si fumat a fost identificata de mai bine de jumatate de secol, insa oamenii de stiinta fac in continuarea eforturi pentru a clarifica motivul pentru care exista diferente intre numarul de tigari fumate zilnic, usurinta unora si dificultatea altora de a renunta la fumat, precum si susceptibilitatea de a dezvolta boala.

Citeste si:  Durerea sanilor

Decesele premature atribuite fumatului se asteapta sa ajunga la 6,4 milioane in 2015 si la 8,3 milioane in 2030, potrivit unui studiu realiza in 2007.

Sursa: Nature Genetics

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.