fbpx

Dependenta de operatii, descurajata de medicii esteticieni

Primele interventii estetice au fost consemnate in India, cu peste 4000 de ani in urma. Atunci, oamenii nu se gandeau inca sa imbunatateasca un aspect normal, ci doreau sa repare greselile naturii, cum ar fi malformatiile congenitale sau urmarile unor accidente, fiind vorba mai degraba despre chirurgie reconstructiva, nu estetica. Astazi, exista o adevarata industrie in acest domeniu care genereaza la nivel mondial venituri de peste 3,5 miliarde de euro anual.

Chirurgia estetica nu este solicitata din motive medicale fizice si tocmai acest aspect o face sa fie speciala. Ea este ceruta pentru a arata mai bine, dar in conditii de sanatate foarte bune. Evident ca asta duce la o stare psihica pozitiva.

Sunt operatiile estetice un moft sau mai degraba o necesitate? Pot ele sa creeze dependenta si cum stim cand trebuie sa ne oprim?

Dr. estetician Calin Dobos ne marturiseste: „Cred ca viata din zilele noastre a schimbat datele problemei, chirurgia estetica osciland acum intre capriciu si necesitate. O femeie frumoasa nu este doar mai atragatoare, dar e mai cautata in diverse meserii, e mai bine remunerata, e mai rapid avansata pe scara ierarhica. Mass media promoveaza frumusetea “perfecta” si de aceea chirurgia estetica devine indispensabila. Persoanele obisnuite nu-si schimba radical viata dupa astfel de interventii. O persoana publica sau vedeta poate insa sa castige mai mult datorita operatiilor – contracte noi sau mai interesante, o imagine mai buna”.

Chirurgia estetica a depasit bariera necesitatii medicale, interventiile chirurgicale estetice precum marirea sanilor, rinoplastia sau abdominoplastia, devenind un capriciu al vremurilor in care traim, dar de la capriciu la dependenta nu este decat un pas.

Cand se instaleaza dependenta si cum poate fi stopata?

Un rezultat frumos, natural este foarte repede remarcat de cei din jur. Complimentele, fie ele directe sau indirecte dau o stare de bine celei/celui care s-a operat. Dependenta nu este neaparat de interventie in sine, ci de reactiile pe care cei din jur le au fata de o operatie reusita.

Citeste si:  Anexita, mai mult decat o raceala

Dupa cateva luni sau 1-2 ani de la operatie, intervine obisnuinta celor din jur cu interventiile realizate si atunci se naste intrebarea: „Ce mai pot face pentru a fi din nou apreciata?”. Si astfel dorinta unei noi interventii incepe sa-si faca loc.

„Exista acest sindrom al dependentei de operatii estetice. Initial este visul, apoi incep cautarile, vizita la medic si de cele mai multe ori totul se incheie cu o noua interventie. Ce se poate face? Daca dorintele sunt nerealiste si medicul ramane medic, acesta va incerca sa stopeze cererile care depasesc necesitatea fizica. Pacientul trebuie descurajat cand solicita o interventie ce nu-si are rostul. De exemplu, nu as opera sanii unei femei care nu are cel putin 6 luni de la nastere sau nu as aplica implanturi de 575 ml, pentru ca vor apasa pe coloana cervicala si cu timpul se va forma cocoasa – ceea ce este total nemedical”, a adaugat dr. Calin Dobos.

Citeste si:  Dieta mediteraneana reduce la jumatate riscurile de boli pulmonare

Medicii esteticieni trebuie sa trateze astfel de situatii cu tact, intelepciune si sa explice clar riscurile cererilor, argumentand pentru un plus de credibilitate, cu poze.

Riscurile dependentei de operatii estetice

Dependenta de operatii estetice este intalnita fecvent, incepand cu vedetele de la Hollywood si terminand cu cele autohtone. Media prezinta frecvent cazuri ale unor persoane care au exagerat cu interventiile facute.

Specialistii afirma ca, in prima faza, operatiile estetice induc o stare de fericire, insa cu timpul ele pot da nastere unor probleme de sanatate grave cum ar fi distorsionarea coloanei vertebrale, afectarea nervilor unor parti din corp datorita interventiilor repetate, lasarea si imbatranirea prematura a pielii.

Sursa: Material de presa Dr. Calin Dobos

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.