fbpx

Depresia – intre stigma si vindecare

In prezent, depresia este a patra boala ca raspandire pe glob si se constituie in una dintre problemele majore de sanatate ale omului contemporan, estimandu-se ca in 2020 va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial, dupa bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, la momentul actual, in Romania depresia ramane o afectiune nerecunoscuta, chiar si in cabinetele medicilor de familie, si neraportata de catre populatie, din pricina stigmei si discriminarii asociate.

„Prevalenta afectiunii variaza intre 6 – 15%, fiind de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati. Mai mult, una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece barbati”, afirma dr. Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”, in cadrul conferintei de lansare a programului „Nu esti singura! Nu esti singura!”, demarat in luna martie de catre Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Liga Romana pentru Sanatate Mintala, cu sprijinul Astra Zeneca.

Citeste si:  EXPOMEDIKA: un pas inainte pentru sistemul medical romanesc, intre 5 si 8 iunie la Palatul Parlamentului

Depresia poate sa apara la orice varsta, insa varsta mediana (cea mai frecvent intalnita) este 32 de ani.

Depresia este reversibila, daca sunt respectate cateva conditii esentiale. Prezentarea la medicul specialist, respectarea recomandarilor acestuia si evitarea izolarii sunt primii pasi catre vindecarea completa. Apoi, se impune urmarea unui program de tratament care sa imbine interventiile psihoterapeutice si tratamentul medicamentos. „Rolul acestuia din urma este acela de a ameliora simptomatologia depresiva, a reduce semnificativ riscul suicidar, a imbunatati somnul, a scadea anxietatea si a creste imunitatea”, afirma conf. dr. Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”.

Ce inseamna pentru pacientul cu depresie neprezentarea la medicul specialist? „Ignorarea bolii, cronicizare, deteriorarea importanta a calitatii vietii, dar si complicatii, cum sunt suicidul ori abuzul de substante”, completeaza conf. dr. Catalina Tudose, adaugand ca schimbarea mentalitatilor legate de aceasta afectiune este deosebit de importanta pentru ca bolnavul sa primeasca ajutor: depresia „nu este ceva rusinos” si nu se poate depasi „de unul singur”.

Citeste si:  Ai grija ce jucarii ii cumperi de Sarbatori

Sursa: „Date statistice si epidemiologice in depresie” – dr. Bogdana Tudorache; „Se trateaza depresia?” – conf. Dr. Catalina Tudose

Un comentariu
  1. Da, depresia este o boala foarte grea si daca nu este depistata si tratata, se pot intampla lucruri foarte grave. Si eu am trecut prin asta… stiu cum este sa nu mai vezi nici un orizont in viata si nici un sens. Pe mine, o prietena m-a sfatuit sa nu alerg imediat dupa medicamente, si sa incerc produsele apicole. Am incercat laptisorul de matca pur si crud si trebuie sa spun ca am simtit efectele sale chiar din primele zile. Este un remediu foarte bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.