Depresia partenerei afecteaza negativ relatia de cuplu

O persoana care sufera de depresie poate fi retrasa, nevoiasa sau ostila, irascibila. Insa, acesta nu este singurul motiv pentru care depresia poate face ca partenerii sa se izoleze unul de celalalt. Potrivit oamenilor de stiinta israelieni, depresia deterioreaza abilitatea de a percepe gandurile si sentimentele celuilalt, astfel spus afecteaza ceea ce specialistii numesc „acuratetea empatica”.

Concluziile studiului au aratat ca depresia afecteaza semnificativ dinamica cuplului. Afectand femeia, depresia contribuie la diminuarea acuratetei empatice a acesteia, dar si a partenerului, au aratat oamenii de stiinta.

Citeste si:  Ai grija de alimentatia lui

La studiu au participat 15 cupluri heterosexuale, fie casatorite, fie care locuiau impreuna de, in medie, cinci ani. In prima faza, acestora li s-a cerut sa completeze chestionare, pentru a fi stabilit nivelul de depresie. In cea de-a doua faza a studiului, cuplurile au purtat o conversatie de 12 minute, in care s-au aflat, pe rand, in rolul de a cere ajutorul partenerului de viata. Conversatiile au fost inregistrate si, ulterior, urmarite de catre parteneri care au notat gandurile si sentimentele pe care le percepeau la celalalt.

Citeste si:  Schema nationala de vaccinari obligatorii

Pe baza analizarii diferentelor si similitudinilor dintre rapoartele realizate de cupluri, oamenii de stiinta au aratat ca cu cat femeia manifesta o depresie mai profunda, cu atat ii era mai dificil sa deduca sentimentele partenerului. Mai mult decat atat, s-a observat ca in acele cupluri in care femeia suferea de depresie, si partenerul manifesta un nivel de empatie mult mai scazut.

Citeste si:  Cum sa ne tonifiem bustul prin exercitii?

In contrapartida, depresia barbatului nu a afectat deloc acuratetea empatica, ceea ce nu inseamna ca starea sa emtionala precara nu influenteaza relatia de cuplu, ci doar ca o face „intr-o maniera diferita”.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.