Depresia poate provoca slabirea sistemului imunitar

Depresia nu afecteaza doar sanatatea fizica, ci creste si riscul de a dezvolta numeroase boli cronice, arata un nou studiu realizat de oamenii de stiinta americani. Acest lucru se intampla deoarece depresia poate provoca imbatranirea prematura a celulelor imune, ceea ce creste riscul de afectiuni cronice.

„Depresia inseamna mult mai mult decat afectarea negativa a starii emotionale. La aceasta se adauga, dupa cum am descoperit, faptul ca depresia poate fi asociata cu imbatranirea celulelor organismului, ceea ce predispune pacientul la o serie de boli fizice”, a explicat dr. Owen Wolkowitz, coordonatorul cercetarii.

Citeste si:  Ce nu mi-a spus nimeni despre depresia postnatala

Acest lucru nu inseamna insa ca accelerarea procesului de imbatranire celulara se produce la toti pacientii cu depresie. Oamenii de stiinta subliniaza ca acest efect incepe sa se produca in functie de timpul trecut de la instalarea bolii la tratarea ei corespunzatoare.

Episodul depresiv major provoaca scurtarea telomerilor – regiune de ADN repetitiv situat la capatul fiecarui cromozom liniar al celulelor imune. Scurtarea telomerilor poate declansa imbatranirea prematura a acestora, crescand riscul de accident cerebral, osteoporoza, dementa, diabet si boli cardiace.

Citeste si:  "Sarcina pas cu pas", noul pachet de analize de laborator destinat gravidelor in clinicile Medsana

„Exista si vesti bune: modificarea favorabila a stilului de viata, o dieta corecta si exercitiul fizic sunt factori cunoscuti a contribui la refacerea telomerilor, ceea ce inseamna ca desi istoricul personal este foarte important, la fel de importante sunt si deciziile pe care le luam zilnic in ceea ce priveste viata si sanatatea noastra”, au completat autorii.

Citeste si:  Pastilele pentru marirea sanilor - functioneaza?

Sursa: Medindia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.