fbpx

Dermatita seboreica, cauza matretii

Dermatita seboreica este o boala dermatologica foarte des intalnita. Daca nu reusesti sa scapi de matreata, ai tenul gras si iti apar portiuni de piele inrosite, cu aspect de solzi, care mai provoaca si mancarimi, atunci e posibil sa suferi de dermatita seboreica. In principal, este afectat scalpul, dar poti avea probleme si cu alte parti ale corpului: fata, pieptul, spatele, si orice alta portiune de piele grasa. Acest tip de dermatita nu este nici periculos, nici contagios, dar provoaca un oarecare disconfort si probleme de imagine.

Printre semnele si simptomele dermatitei seboreice se numara:

– Ingrosarea scalpului, cojirea lui (matreata).
– Mici bucati de piele, asemanatoare unor solzi, care se lipesc de firul de par.
– Portiuni de piele grasa, inrosita, acoperita cu „solzi” albi sau galbui.
– Cosuri.
– Mancarimi si durere in portiunile de piele afectate.

Citeste si:  Ceaiurile de plante au efecte benefice pentru femeile aflate la menopauza

Am spus ca dermatita seboreica afecteaza in primul rand scalpul, dar poate aparea si pe alte portiuni de piele. Este vorba despre acele locuri bogate in glande seboreice: intre sprancene, pe arcade, pe partile nasului, in spatele urechilor, pe piept, sub brate. Vei trece prin perioade in care simptomele dispar, pentru ca dupa un anumit timp sa apara iar.

Desi nu se stie care sunt cauzele exacte ale dermatitei seboreice, s-au identificat cativa factori care duc la declansarea ei: proasta functionare a glandelor seboreice, care produc prea mult sebum, anomalii ale firului de par. La unele persoane, o ciuperca numita malassezia se dezvolta, impreuna cu diferite bacterii in sebum, caz in care trebuie folosite si tratamente antifungice. Crizele de dermatita se declanseaza sub actiunea unor hormoni, in perioade de stres intens, la schimbarea anotimpului, sau atunci cand organismul e slabit din cauza unei boli.

Citeste si:  Riscul de a muri de cancer inainte de 75 de ani, mai mare cu 25% in centrul si estul Europei

Din pacate, nu se cunosc nici tratamente care sa vindece definitiv boala, dar exista medicamente care pot trata simptomele ei. Tratamentul va depinde de tipul de piele, frecventa crizelor, si locul in care se manifesta. Pentru pielea capului, medicul dermatolog iti va recomanda medicamente pe baza de ketoconazol (Nizoral), acid salicilic sau zinc, iar pentru fata vei folosi ketoconazol sau desonid, impreuna cu medicamente orale pe baza de terbinafina (Lamisil)
De prescrierea tratamentului trebuie sa se ocupe medicul dermatolog, insa si tu poti face cate ceva pentru a „ajuta” medicamentele. Iata cateva sfaturi:

Citeste si:  Meloterapia - terapia prin muzica

– Spala-ti parul in fiecare zi cu un sampon medical, anti matreata. Foloseste cateva saptamani un tip de sampon, apoi incearca altul, iar cand ai epuizat toate variantele, ia-o de la capat.
– Foloseste un tratament antifungic. Un unguent pe baza de clotrimazol, aplicat zilnic, ar putea fi de ajutor.
– Daca apar mancarimi, aplica o crema antiprurit, pe baza de hidrocortizon.
– Alege cu grija sapunul si evita contactul cu detergentii. Asigura-te ca nu ti-a ramas niciun pic de sapun pe piele inainte sa iesi de la dus.
– Poarta haine din materiale moi pentru a evita iritatrea pielii.
– Nu te scarpina. Daca nu te poti abtine, acopera zona afectata cu un pansament, iar noaptea pune-ti manusi in maini.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.