Dermatozele profesionale, principala cauza a problemelor de sanatate legate de munca

Potrivit Agentiei Europene pentru Siguranta si Sanatate la Locul de Munca, afectiunile dermatologice profesionale constituie, in Europa, principala cauza a problemelor de sanatate legate de munca, reprezentand 25% din totalul bolilor ocupationale si insumand peste 90% din intreaga patologie profesionala la grupa de varsta 15-25 de ani. In ciuda pierderilor economice si impactului personal insa, aceste afectiuni sunt adesea subestimate, deoarece asocierea lor cu mediul de lucru nu este frecvent cunoscuta.

„Dermatozele profesionale sunt afectiuni cutanate determinate, agravate sau intretinute in totalitate sau partial de exercitarea unei profesiuni. In prezent sunt descrise peste 30 astfel de afectiuni cutanate, ponderea cea mai mare fiind a eczemelor (manifestate prin inrosire, vezicule si bule, mancarimi sau usturimi la nivelul tegumentelor). Sunt cunoscute mai mult de 500 de substante nocive, din care amintesc e cele mai frecvent implicate in producerea de afectiuni cutanate: crom, nichel, cobalt, rasini sintetice, parfumuri si lanolina”, ne informeaza prof. dr. George Sorin Tiplica, Seful Sectiei II Dermatologie – Spitalul Clinic Colentina, coordonatorul campaniei europene „O piele sanatoasa la locul de munca – healthy skin@work”, in Romania.

Citeste si:  Vreau sa ma ingras

Despre „O piele sanatoasa la locul de munca – healthy skin@work”, in Romania

Romania se alatura in acest an eurocampaniei de prevenire a bolilor dermatologice ocupationale si isi propune, cu sprijinul medicilor dermatologi si al partenerilor din industria farmaceutica de profil, sa realizeze testare cutanata gratuita pentru persoanele cu risc de a dezvolta afectiuni dermatologice profesionale.

Citeste si:  Recicleta - un proiect pentru sanatatea copiilor nostri

Campania presupune participarea voluntara a medicilor dermatologi care vor utiliza bateria standard europeana pentru patch testarea persoanelor atent selectate. Actiunea va debuta la Bucuresti – in cadrul Spitalului Clinic Colentina, si in alte trei centre din tara.

Bolile cutanate profesionale pot afecta orice persoana, indiferent de sex, varsta sau profesie, dar industriile cu risc includ asistenta medicala, cosmetica, constructiile, industria prelucratoare, productia de alimente, agricultura. Zonele cele mai afectate sunt mainile si fata, factorul cel mai relevant pentru riscurile profesionale fiind mediul umed, urmat de expunerea la iritanti multipli si alergeni.

Citeste si:  Sania lui Mos Craciun – un nou titlu in colectia Cartile Lucia Muntean

Dermatita de contact reprezinta 90% dintre tulburarile pielii dobandite la locul de munca, fiind impartita in dermatita de contact iritativa (datorata multiplilor agenti iritanti ai pielii, precum acizii, agentii alcalini) si dermatita de contact alergica (provocata de o reactie imunologica mediata de diferite substante antigenice). Alte afectiuni cutanate ocupationale pot include urticaria si chiar, cancerul de piele, cum ar fi carcinomul bazocelular si carcinomul spinocelular, cauzate de expunerea la ultraviolete.

Sursa: EADV


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.