fbpx

Deshidratarea: inamicul tacut

Corpul uman este 70% apa. In conditii normale, pierde o parte din aceasta apa prin transpiratie, lacrimi, urina etc. De asemenea, apa se evaporeaza de pe suprafata pielii si paraseste corpul sub forma vaporilor atunci cand respiram. Din aceste cauze, deshidratarea a devenit o problema majora pentru multi dintre noi pentru ca poate duce la boli mult mai serioase si chiar cauza moartea daca nu i se acorda atentia cuvenita.

Unele dintre cauzele majore ale deshidratarii sunt lipsa comsumului de apa si eforul fizic prelungit ce cauzeaza transpiratia in exces. Alte cauze ale deshidratarii sunt problemele digestive: prea mult alcool sau cafea pot avea efecte adverse.

Citeste si:  Intoxicatia cu apa

Primele semne ale deshidratarii pot include senzatia de ameteala, ritm rapid al inimii, gura uscata, oboseala si iritabilitate. Este important sa tratam deshidratarea pentru ca, dusa la extrem, poate cauza un soc din cauza faptului ca organele, si inclusiv creierul nostru, nu vor mai beneficia de aportul normal de apa. Cand vine vorba de tratament impotriva deshidratarii, va pot spune ca este mult mai usor sa o previi decat sa o tratezi. Incercati sa inlocuiti intotdeauna fluidele pierdute, iar in primele trei ore cea mai buna optiune este apa. Apoi puteti incerca bauturi alternative care sa inlocuiasca nutrientii pierduti si pe care nu-i veti gasi in apa.

Citeste si:  Atentie! Nu lasa snacksurile de la petrecere sa iti strice dieta!

Pentru a nu ajunge in situatia unei deshidratari cronice, iata cativa pasi pe care ii puteti urma:

– reduceti sau chiar eliminati cafeaua, ceaiul si bauturile carbogazoase. Cafeina pe care acestea o contin creste riscul de deshidratare.

– daca totusi nu va puteti abtine de la cafeaua zilnica, atunci va sfatuiesc sa beti mai multa apa decat in mod normal.

– bazati-va regimul alimentar pe multe fructe si legume pentru ca au un continut ridicat de apa si vor creste astfel continutul de apa al corpului vostru.

Citeste si:  Cum sa scapam de congestia nazala?

– nu va bazati pe senzatia de sete cand vine vorba de deshidratare. Probabil ca aveati nevoie de apa cu mult timp inainte sa simtiti senzatia de sete.

Tratamentul impotriva deshidratarii facut acasa este, de obicei, de ajuns pentru a aduce corpul intr-o stare acceptabila, dar in cazul unei extenuari intense si a unei deshidratari severe este bine sa mergeti la medicul Dvs. Daca intelegem cauzele, simptomele si posibilele tratamente ale deshidratarii, atunci vom fi mult mai constienti de cantitatea de apa de care corpul nostru are nevoie si ne vom putea imbunatati sanatatea.

Un comentariu
  1. adevarul este ca nici eu nu beau atata apa cat ar trebui. de cate ori citesc cate un articol pe tema asta , cateva zile incerc sa beau macar doi litri pe zi dar dupa aceea uit, ma iau cu altele si nu mai am grija sa-mi beau portia zilnica. publicati cat mai des asemenea articole poate, pana la urma devine obisnuinta si bem apa in fiecare zi atat cat este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.