fbpx

Detartrajul: ce este si cand apelam la el?

Boala parodontala, raspunzatoare de afectarea dintilor, gingiilor si a osului care sustine dintii reprezinta cauza principala de pierdere a dintilor in cazul adultilor; boala debuteaza prin acumulare de placa bacteriana, pelicula incolora, subtire, care adera la suprafetele dure din gura. In cazul in care nu e indepartata corespunzator, placa bacteriana se transforma prin mineralizare in tartru.

Tartrul este aderent si din momentul in care incepe sa se formeze, nu mai poate fi indepartat printr-un simplu periaj sau clatire a gurii, fiind necesara efecutarea unei manopere cunoscute sub numele de detartraj.

Citeste si:  Problema refuzului activitatii sexuale in cadrul cuplului: cauze si rezolvari

Detartrajul poate fi efectuat in orice cabinet stomatologic; poate fi realizat atat manual (cu ajutorul unor instrumente extrem de ascutite cu design special) sau cu ultrasunete.

De obicei, se poate realiza o imbinare a celor doua metode de indepartare a tartrului pentru rezultate cat mai bune.

Detartajul cu ultrasunete are ca principiu de functionare producerea unor vibratii ultrasonice foarte fine, asociate cu proiectarea unui jet de apa.

Citeste si:  Astenia de toamna

Avantajele detartrajului cu ultrasunete sunt urmatoarele: risc de suprainfectare redus; traumatism mai redus comparativ cu detartrajul manual; reduce numarul de bacterii implicate in aparitia si progresia bolii parodontale; manopera este nedureroasa si prezinta riscuri reduse de aparitie a sensibiltatii post-operatorii.

Ceea ce este important de retinut este faptul ca detartrajul este o manopera
sangeranda si necesita precautii la persoanele cu pusee recente de reumatism
articular acut ori cu maladii cardiace congenitale.

Detartrajul cu ultrasunete este indicat in cazurile de tartru supragingival si de pete sau coloratii depuse pe suprafata smaltului. Contraindicatiile se refera la pacientii cu boli infectioase, persoanele cu reflex de voma exagerat, cele cu sensibilitate accentuata la nivelul dintilor, la copiii mici si la bolnavii cardiaci purtatori de pace-maker.

Citeste si:  Grasimile pot slabi sistemul imunitar

Articol realizat de dr. Klara Papuc si dr. Alexandru Pavel, in Ghid de Igiena Oro-Dentara

Descarcati gratuit Ghidul de Igiena Oro-Dentara, pentru mai multe informatii si sfaturi legate de ingrijirea danturii!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.