fbpx

Diabetul are un impact major asupra calitatii vietii pacientilor

Un nou sondaj realizat de cercetatorii de la The Research Partnership demonstreaza ca diabetul poate avea un impact major asupra vietii pacientilor, 44% dintre bolnavii diagnosticati cu diabet de tip II mentionand ca afectiunea le influenteaza capacitatea sau dorinta de a face sex.

Sondajul, realizat online, a implicat 2.000 de pacienti din SUA, Marea Britanie si Germania, si a urmarit sa investigheze atitudinea si trairile pacientilor, starea de sanatate, tratamentele pe care acestia le urmeaza si felul in care boala interfereaza cu activitatile cotidiene. Rezultate arata ca diabetul poate afecta numeroase aspecte ale vietii pacientilor. In timp ce unii sunt de parere ca fac fata cu succes bolii, multi considera ca nu gestioneaza corespunzator afectiunea, aproape jumatate dintre diabeticii din SUA raportand ca uneori sau chiar deseori simt ca nu pot tine sub control boala asa cum ar trebui.

Citeste si:  Contraceptivele orale, mai putin eficiente la femeile supraponderale si obeze

In toate cele trei tari participante la sondaj, una din doua persoane considera ca diabetul le influenteaza major starea de dispozitie. Mai mult, s-au inregistrat diferente semnificative intre felul in care barbatii si femeile reactioneaza la efectele afectiunii. Barbatii sunt mai degraba calmi si increzatori, in timp ce femeile vad boala drept o permanenta provocare, resimtind frustrare si extenuare.

Multi dintre bolnavii diagnosticati cu diabet de tip II nu admit ca stilul de viata le afecteaza sanatatea. Mai mult de jumatate dintre pacientii participanti la studiu se afla, de asemenea, sub tratament antihipertensiv si anticolesterol, iar majoritatea sunt supraponderali. Conform raspunsurilor acestora, peste jumatate se preocupa de sanatatea lor, mancand echilibrat si incercand sa se mentina sanatosi, insa testele clinice arata ca multi dintre acestia nu reusesc sa adopte o dieta corespunzatoare si sa faca suficient exercitiu fizic. Marea majoritate a pacientilor din Marea Britanie si SUA sunt obezi clinic, iar aproximativ o treime din cei 2.000 de pacienti nu practica nicio forma de sport.

Sondajul demonstreaza o legatura clara intre indicii de masa corporala peste valoarea normala si lipsa exercitiului fizic. Un aspect la fel de interesant este ca, in timp ce medicii din cele trei tari isi sfatuiesc pacientii sa recurga la o dieta echilibrata si exercitii fizice, in SUA o treime dintre doctori recomanda uneori pacientilor vitamine si suplimente alimentare.

In general, pacientii claseaza relatia cu medicul curant ca buna, marea majoritatea considerand ca medicul trateaza afectiunea cu mare seriozitate. Cu toate acestea, 20% dintre cei chestionati simt ca medicul lor este deseori “suparat” pe ei pentru ca nu gestioneaza boala corect, tendinta inregistrata cu precadere in SUA. Doar 1 din 10 pacienti considera ca recomandarile medicului cu privire la stilul lor de viata sunt nerealiste.
Analiza datelor generate de sondaj a permis incadrarea pacientilor in cinci categorii, luandu-se in calcul atitudinile si comportamentele similare. Doua dintre aceste categorii (alcatuite predominant din tineri) prezinta o atitudine negativa fata de gasirea unui echilibru intre afectiune si o viata normala, acestea fiind si categoriile care raporteaza o relatie precara cu medicul curant. Pacientii din aceste categorii considera indrumarile medicului mai degraba ca fiind nerealiste si afirma ca medicul “ii bate la cap” sa-si echilibreze dieta si sa faca sport.

Citeste si:  Steriletul, folosit pentru contraceptia de urgenta

Majoritatea celor chestionati ar dori ca, pe viitor, sa existe noi tratamente pentru diabet, in special care sa fie usor de urmat, sa nu implice administrarea de insulina si sa ajute pacientii sa-si tina sub control greutatea.

Continut preluat si adaptat dupa www.news-medical.net
Sursa: The Research Partnership

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.