Diabezitatea, asocierea dintre diabetul zaharat tip II si obezitate

Prima editie a Simpozionului Practic 12 MF destinat medicilor de familie s-a desfasurat in intervalul 22-23 iunie la Hotel Piatra Mare din Poiana Brasov. Evenimentul a fost organizat de catre Houston, iar conceptul inovativ al Practic 12MF a constat in prezentarea pe parcursul celor doua zile a 12 afectiuni in care medicul de familie are un rol esential in depistarea precoce, stabilirea diagnosticului prezumtiv, monitorizarea pacientului si tratament.

Cu acest prilej, Dr. Bogdan Moldovan a prezentat o lucrare care a suscitat interes mai cu seama prin noutatea termenului de diabezitate, asocierea diabetului zaharat tip II cu diabetul: „Obezitatea morbida – o problema a tuturor”. Lucrarea prezentata s-a referit la rezultatele spectaculoase ale chirurgiei laparoscopice care in aceasta situatie particulara nu se rezuma numai la scaderea rapida in greutate, ci urmareste si ameliorarea semnificativa a profilului metabolic, precum si normalizarea valorilor insulinei la pacientii diabetici.

Citeste si:  De ce au nevoie copiii de un program regulat de somn?

Rolul medicului de familie este de a identifica aceste categorii de pacienti cu obezitate morbida si diabet tip II si de a recomanda inclusiv interventia chirurgicala, urmand ca in perioada post-operatorie sa faca parte din echipa multidisciplinara care monitorizeaza acesti pacienti.

„De circa 5-6 ani a aparut acest termen de diabezitate, datorita asocierii frecvente dintre diabetul de tip II si obezitate, care reprezinta un adevarat flagel. 80% dintre pacientii cu diabet de tip II sunt obezi, cu un indice de masa corporala peste 30. Chirurgia obezitatii a deschis foarte larg usa pentru pacienti, fiind dovedit ca prin interventia chirurgicala peste 80% dintre acestia pot ajunge intr-o remisie a bolii. Si chiar daca diabetul este considerat o boala incurabila, neputand fi vorba de vindecare, trebuie sa recunoastem ca o remisie este echivalenta vindecarii”, a declarat dr. Bogdan Moldovan.

Citeste si:  Ce ii face pe tineri mai fericiti?

Sursa: Comunicat de presa Houston NPA


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.