Dieta alcalina: beneficii si alimente recomandate

Unele alimente sunt gustoase, altele mai putin apetisante, la fel cum unele alimente sunt sanatoase, iar altele pot avea efecte negative asupra organismului. Desi continutul ridicat de substante nutritive pare a fi caracteristica principala dupa care clasificam alimentele in „sanatoase” si „nesanatoase”, in ultima vreme se vorbeste de „aciditate” si „alcalinitate” in raport cu ceea ce mancam. O dieta acidogenica – care lasa in organism reziduuri acide, creaza in organism un mediu acid cu potential nociv si debilitant, un mediu in care bolile se pot instala mai usor.

Aciditatea si alcalinitatea sunt masurate in termeni de valoare a pH-ului, pe o scala de la 1 la 14, unde 1 reprezinta aciditate ridicata, 14 – alcalinitate ridicata, iar 7 este valoarea neutra.

In mod natural, pH-ul corpului uman este de 7.4, adica usor alcalin, ceea ce face ca o dieta dezirabila sa fie cea alcalina – care confera organismului o stare de sanatate optima.

Principiile dietei alcaline impart alimentele in functie de tipul de reziduuri pe care acestea le lasa in organism. Atunci cand expertii vorbesc despre un aliment alcalin, nu se refera la gustul ori la valoarea sa nutritiva, ci la efectele sale asupra pH-ului normal al organismului si la tipul de minerale anorganice pe care le contin. Spre exemplu, sucul de lamaie are un gust acid, insa, dupa digestie si metabolizarea in organism, lasa in urma reziduuri alcaline, fiind astfel recomandat ca un aliment alcalinogenic.

Citeste si:  Ce nu stiati despre hemofilie...

Mineralele din compozitia alimentelor acidogenice sunt sulful, fosforul, clorul si iodul, in timp ce mineralele din compozitia alimentelor alcalinogenice sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul si fierul.

Cum adoptam o dieta alcalina? Recomandarile expertilor in nutritie spun ca alimentele sanatoase sunt cele care lasa in organism o cantitate cat mai redusa de reziduuri acide. In plus, respectand si celelalte principii deja consacrate ale unei alimentatii sanatoase, acestia recomanda sa limitam aportul de alimente usor si moderat acide la doar 20% din dieta noastra zilnica.

Ce mancam? Iata o lista de alimente puternic, moderat sau usor alcaline pe care le putem include fara probleme in alimentatia noastra zilnica…

Lactate – usor alcaline: lapte batut
Bauturi – usor alcaline: ceaiurile de plante
Uleiuri & grasimi – usor alcaline: ulei de limba-mielului, ulei de cocos, ulei de primula, ulei din seminte de in, lipide marine, ulei de masline, ulei de susan
Fructe – moderat alcaline: avocado, mandarine; usor alcaline: banane verzi, visine, cocos, afine, smochine, lamai si lamai verzi
Legume & ierburi aromatice – puternic alcaline: alfalfa incoltita, orz incoltit, castravete, papadie, varza creata, kamut incoltit, pir; moderat alcaline: salata verde, alfalfa, ardei iute, telina, coriandru, andive, fasole verde, usturoi, ghimbir, oregano, spanac; usor alcaline: anghinare, sparanghel, vinete, ardei grasi, varza de Bruxelles, conopida, arpagic, varza alba, hrean, praz, ceapa, pastarnac, mazare, dovleac, varza rosie, rubarba, alge marine, dovlecei, rosii, cimbru, macris
Radacinoase – puternic alcaline: ridiche neagra; moderat alcaline: sfecla, ridiche rosie; usor alcaline – morcov, cartof, gulie, ridiche alba, ignama
Cereale & leguminoase uscate – moderat alcaline: soia, fasole Lima, fasole Navy; usor alcaline: hrisca, kamut, linte, tofu
Nuci – usor alcaline: migdale, muguri de pin
Seminte – usor alcaline: de chimen, de marar, de susan

Citeste si:  Caciula nu va pazeste de frig in totalitate

Ce includem doar moderat in alimentatie? Iata o lista de alimente usor sau moderat acide care se recomanda sa fie consumate in cumul de 20% din alimentatia zilnica…

Paine – usor acide: paine de secara, paine integrala; moderat acide: paine alba, paine dospita
Condimente – moderat acide: ketchup, maioneza, mustar, sos de soia
Lactate & oua – usor acide: smantana, lapte nepasteurizat, iaurt simplu; moderat acide: branza, oua, lapte pasteurizat, iaurt (cu fructe)
Bauturi – usor acide: sucurile naturale, apa plata; moderat acide: apa minerala, vinul
Uleiuri & grasimi – usor acide: unt, ulei din ficat de cod, ulei de porumb, margarina, ulei de floarea-soarelui
Fructe – usor acide: mere, caise, coacaze negre si rosii, mure, pepene galben si rosu, cirese, curmale, agrise, grapefruit, struguri, mango, nectarine, portocale, papaya, piersici, pere, capsuni, prune galbene; moderat acide: banane (coapte), ananas, rodie, zmeura, macese
Legume & ierburi aromatice – usor acide: algele albastre-verzi, legumele gatite (toate sortimentele); moderat acide: legume conservate, legume congelate
Radacinoase – usor acide: cartofi dulci
Cereale & leguminoase uscate – usor acide: grau bulgar, couscous, ovaz, secara alba; moderat acide: orez brun, grau
Carnuri – usor acide: ficat, organe, scoici; moderat acide: carne de pui, carne de rata, peste de apa dulce, peste oceanic
Nuci – usor acide: nuci braziliene, caju, alune, nuci Macadamia, nuci; moderat acide: arahide, fistic
Seminte – usor acide: de in, de dovleac, de florea-soarelui
Dulciuri & indulcitori – usor acide: nectar de agave, sirop de malt, sirop de orez brun, fructoza naturala, sirop de artar; moderat acide – zahar din sfecla, ciocolata, melasa, zaharul alb, zaharul din trestie

Citeste si:  Tinctura de galbenele

Ce trebuie evitat? Iata o lista de alimente puternic acide pe care ar trebui sa le evitam…

Bauturi – bere, cafea, sucurile cu indulcitori, lichioruri, ceaiul negru
Legume & ierburi aromatice – legumele murate
Carnuri – carne de vita, carne de porc, sardine (conserva), ton (conserva), carne de vitel
Dulciuri & indulcitori – indulcitorii artificiali

Atentie! Recomandarile enuntate mai sus se bazeaza strict pe principiile dietei alcaline si nu exclud sfatul specializat si personalizat al specialistului in nutritie. Nu faceti modificari majore in dieta dvs. fara a consulta in prealabil medicul.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.