fbpx

Dieta anticolesterol

Daca ai aflat ca nivelul colesterolului rau din organsimul tau depaseste limitele normale, modifica-ti obiceiurile alimentare deoarece sanatatea iti poate fi pusa in pericol.

Colesterolul este o substanta grasa care se gaseste in sange. O parte din ea este secretata de organismul uman, dar restul provine din alimentele pe care le consumam. Trebuie sa stii ca exista doua tipuri de colesterol, HDL si LDL.

LDL sau colesterolul „rau” poate provoca accidente vasculare sau infarcturi cardice. Atunci cand nivelul acestuia este crescut peste limita normala pentru perioade indelungate, el poate bloca peretii interiori ai arterelor si poate reduce sau bloca circulatia sanguina. Colesterolul se lipeste ca o ceara, impiedicand astfel organele sa primeasca sange de la aceste artere. Pentru ca nu se oxigeneaza asa cum ar trebui, organele au astfel de suferit, existand riscul imbolnavirii grave. Nivelul de LDL care ar trebui sa apara in organism este de 100 mg/ 100 ml de sange.

HDL sau colesterolul „bun” este benefic. Acesta are un rol foarte important si anume acela ca ajuta la formarea membranelor celulare, la producerea vitaminei D si a hormonilor sexuali. Ficatul este cel care furnizeaza colesterol celulelor pentru diverse procese metabolice. Colesterolul din organism provine atat din alimente, aproximativ 0,5 grame, cat si prin sinteza in interiorul organismului, un gram. Asta inseamna ca cel produs de organismul nostru este de doua ori mai mare decat colesterolul provenit din alimente. Materia prima pentru sinteza este reprezentata, in cea mai mare parte, de acizii grasi, dar si de glucoza si aminoacizi, in proportie mai mica. Nivelul dezirabil in analize este de 60 mg/ 100 ml de sange.

Colesterolul total, adica suma celor doua tipuri din organism, nu trebuie sa depaseasca 180 mg/ 100 ml de sange.

Hiperscolesterolemia este o boala silentioasa, care nu doare. De aceea, este foarte important sa-ti masori periodic nivelul colesterolului din sange. Daca intre 20 si 25 de ani, valoarea acestuia a fost sau este normala, atunci nu va fi nevoie sa iti repeti analiza decat din cinci in cinci ani. Bineinteles ca acest lucru presupune un regim de viata echilibrat care sa nu sufere schimbari majore in aceasta perioada.

Daca stii ca suferi de aceasta boala, atunci consuma multe fructe si legume proaspete si redu cat mai mult alimentele bogate in grasimi, mezelurile grase, smantana, cascavalul, carnea cu pielita, organele provenite de la animale, acestea din urma avand un continut foarte mare de colesterol.

Citeste si:  Ce ii face pe oameni cu adevarat fericiti?

Alimente care reduc colesterolul

Lactate cu un continut mic de grasimi, 0,5-1%.
Grasimile nesaturate te ajuta sa combati excesul de colesterol din organism. Le poti gasi pe acestea in: soia, porumb, floarea soarelui, masline.
Produsele din grau
Pestele trebuie consumat de trei ori pe saptamana, in special cel gras precum somonul sau heringul. Acesta trebuie consumat fiert sau pe gratar, in nici un caz prajit in ulei.
Carnea de pui in cantitati reduse sau carnea de curcan, care este mai slaba, cu precizarea ca acestea sa fie curatate de piele.
Alimente bogate in fibre: ovazul, portocale, pere si morcovi.
Fructele uscate: nuci, alune, migdale.
Pataile de orice fel si fasolea trebuie introduse in dieta deoarece au un continut mic de grasime si de colesterol. Acestea contin pe deasupra si multe fibre, care ajuta la micsorarea colesterolului din organism.
Este permis vinul rosu cunoscut pentru proprietatile lui antioxidante, dar nu uita ca trebuie sa consumi si minim 2 litri de apa pe zi.
Cafeaua este de preferat sa fie decofeinizata.

Citeste si:  In Romania sunt inregistrate aproximativ 600.000 persoane cu diabet, din care 2.500 sunt copii

Alimente care trebuie evitate

Ficatul si organele de animale, foarte bogate in colesterol.
Incearca sa reduci numarul galbenusurilor, lactatele cu un continut mare de grasimi, cascavalul, smantana si mezelurile.
De evitat de asemenea carnea rosie, porcul sau vita grasa.
Ciocolata, chipsurile si snacksurile trebuiesc reduse drastic, acestea fiind nocive organismului si prin cantitatea de E-uri pe care o contin.
Nu exagera cu sarea pentru ca aceasta creste tensiunea.
Nu abuza de dulciuri pentru ca. de cele mai multe ori. si acestea contin grasimi.
Alcoolul trebuie consumat cu masura, exceptie facand vinul rosu.

Bine de stiut!

Daca ai colesterolul mai mic de 200 mg/dl, esti sanatoasa, desi este de preferat ca acesta sa nu sara de 180.
Daca ai colesterolul cuprins intre 200 si 240 mg/dl, inseamna ca trebuie sa fii foarte atenta la sanatatea ta.
Daca colesterolul depaseste 240 mg/dl, ai atins un nivel riscant pentru sanatate si trebuie sa iei masuri urgent.

Sfat: nu uita ca 20 de minute de miscare zilnica te ajuta sa te mentii in forma si sa-ti tii greutatea sub control.

3 Comentarii
  1. eu nu consum alimentele indicate aici ca fiind nocive si totusi colesterelul il am undeva la limita cu tendinte de crestere. nu stiu de ce.

  2. Va recomand nucile! Cica nucile, daca le consumi, dupa fiecare masa, impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima. Se spune ca 8 nuci pe zi, tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral. Mai nou se recomanda a se consuma cate o mana de nuci, dupa fiecare masa bogata in grasimi, pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului. Ca si uleiul de masline, nucile si uleiul din nuci scad nivelul colesterolului rau, mai eficient si mai rapid decat miraculoasa licoare de masline chiar. Acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Atat timp cat se consuma si nuci, persoanele care au probleme cu ritmul cardiac pot manca de toate: grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din celelate alimente nu tocmai sanatoase, poate.

Lasă un răspuns la maysa Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.