fbpx

Dieta caloriilor negative

Cum ti s-ar parea sa slabesti mancand, ca si cum mancatul ar fi un sport, iar masa de seara un antrenament? Suna prea bine ca sa fie adevarat si probabil ca asa este. Insa sunt milioane de oameni in lume care spun ca se poate, prin dieta caloriilor negative.

Toate alimentele au un continut de nutrienti (carbohidrati, grasime, proteine), calorii, vitamine si minerale. Cand mancarea ajunge in stomac, organismul nostru produce enzime care „proceseaza” caloriile din ea. In dieta caloriilor negative, se mananca alimente speciale, care necesita o cantitate mai mare de enzime pentru a fi digerate. Organismul face un efort in plus si ajunge sa arda, producand aceste enzime, mai multe calorii decat a primit prin alimentul respectiv. Deci nu exista calorii negative propriu-zise, exista alimente care, pentru a fi digerate, necesita mai multe calorii decat contin. Ca sa luam un exemplu, o prajitura ar contine 200 de calorii, dar pentru a o digera ardem doar 50 de calorii, iar restul de 150, fiind in plus, se vor depune sub forma de grasime. Pe de alta parte, un mar contine, sa zicem, 20 de calorii, dar pentru a-l digera ardem 40 de calorii, ceea ce inseamna ca, la sfarsit, avem in corp cu 20 de calorii mai putin.

Citeste si:  Cum sa renunti la fumat

Desi specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice cum ca aceasta dieta ar fi cu adevarat eficienta, exista foarte multe persoane care sustin ca au slabit cu ajutorul acestor alimente speciale. Ideea este simpla: mananci din alimentele cu calorii negative, de cate ori vrei. De fapt, cu cat mai mult, cu atat mai bine. Exista mai multe tipuri de diete: unele recomanda sa consumam numai alimente cu calorii negative, toata ziua, altele ne sfatuiesc sa adaugam in meniul zilnic si ceva alimente mai consistente, dar cu un continut caloric scazut.

Citeste si:  Placinta cu visine scade colesterolul si riscul de diabet

Care sunt alimentele cu calorii negative?

Este vorba de unele legume: asparagus, broccoli, varza, morcov, conopida, telina, castravete, andiva, usturoi, salata, ceapa, ridichi, nap, sfecla.

La acestea se mai adauga cateva fructe: marul, grepfruit-ul, lamaia, mango, portocala, ananasul, mandarina, afinele, zmeura, fragii.

Aceste alimente au calorii negative numai daca sunt consumate crude. Daca sunt preparate isi cam pierd din proprietati, cu atat mai mult cu cat li se adauga alte ingrediente. Nu mai are rost sa spunem ca un compot de ananas, pregatit cu zahar, nici nu se compara cu fructul crud. La fel se intampla daca asezonezi legumele cu maioneza sau alte sosuri.

Citeste si:  Cum tratam dislipidemia

Pro si contra

Singurul argument pro este acela ca poti manca alimentele mentionate in orice cantitate, dar avand in vedere ca e vorba numai de fructe si legume sunt slabe sansele sa-ti si tina de foame.
Adversarii dietei sustin ca nu e decat o alta dieta bazata pe infometare. Ei se bazeaza pe faptul ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina teoria caloriilor negative. Pe de alta parte, avand in vedere ca mananci numai fructe si legume, nici n-ai cum sa nu slabesti. Insa rezultatul nu va fi de durata si te vei ingrasa imediat ce revii la o alimentatie normala. Ca sa nu mai spunem ca nu este deloc sanatos sanatos sa renunti complet la anumite grupe de alimente (lactate, grasimi), pentru ca organismul are nevoie si de proteine si de grasimi.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.