fbpx

Dieta pentru detoxifierea ficatului

Daca ne luam dupa Food and Drug Administration, suntem expusi zilnic unui numar de 70.000 de substante chimice diferite. In fiecare an, 2000 de noi substante chimice apar in mediul in care traim. Sunt peste tot: in cosmetice si farduri, in medicamente, in aerul pe care il respiram, in suprafetele pe care le atingem, in apa pe care o bem, in alimentele cu care ne hranim.

Sunt toxine care patrund in corpul nostru desi nu avem nevoie de ele. De procesarea si eliminarea lor se ocupa ficatul, o adevarata uzina care indeplineste peste 500 de functii diferite. Printre altele, alege nutrientii din mancare, pune deoparte deseurile si regleaza nivelul de toxine din sange. Fata de celelalte organe vitale, ficatul este special pentru ca, atunci cand este bolnav sau ranit, celulele care au fost distruse se regenereaza. Totusi, daca asta se intampla prea des, ajunge intr-un stadiu in care nu mai poate functiona normal.

Un ficat care nu functioneaza normal, inseamna, dupa unii specialisti, kilograme in plus, lipsa de energie, oboseala, dureri de cap, hipertensiune si multe alte neplaceri. Se crede chiar ca si balonarea, depresiile, constipatia, transpiratia excesiva, sindromul premenstrual, oboseala cronica, varicele, poftele alimentare ar avea legatura cu proasta functionare a ficatului.

Citeste si:  Cercetatorii chinezi sustin ca virusul H5N1 se poate transmite de la mama la fat

Pentru a corecta toate aceste probleme si nu numai, a fost creata dieta pentru detoxificarea ficatului. In general, este considerata o dieta pentru slabire si controlul greutatii, dar este mai mult de atat. Oricine o poate urma pentru a-si imbunatati starea generala de sanatate. Un ficat sanatos reduce depresiile, nervozitatea si schimbarile de dispozitie, te ajuta sa-ti pastrezi energia, buna dispozitie si pofta de viata. Dieta pentru curatarea ficatului este in general recomandata :

– Supraponderalilor, obezilor
– Celor cu boli de ficat si colecist (fiere), cu dislipidemie, cu probleme digestive de orice fel
– Celor cu hipertensiune
– Celor cu alergii
– Celor care se simt foarte obositi, lipsiti de energie
– Celor cu migrene si dureri de cap frecvente.
– Alcoolicilor, fostilor alcoolici si celor care consuma alcool in mod regulat.
– Celor care nu pot slabi, in ciuda dietelor.

Principiile dietei sunt simple: 1. iti asculti organismul si 2. eviti toate tipurile de toxine.

Corpul nostru stie foarte bine de ce si cand are nevoie si stie cum sa-ti arate ce ii trebuie. De aceea, dieta pentru dezintoxicarea ficatului spune ca trebuie sa mananci atunci cand iti este foame, sa bei atunci cand iti este sete si sa dormi atunci cand ti-e somn. N-ai voie sa mananci cand nu ti-e foame, n-ai voie sa sari peste mese. Trebuie neaparat sa bei apa cand ti-e sete, dar nu are sens sa bei daca nu simti nevoia. Foarte importante sunt orele de somn. Dormi atunci cand simti nevoia si atat cat simti nevoia. Oboseala si stresul contribuie la slabirea organismului.

Citeste si:  Ce nu stiati despre pietrele la rinichi...

Toxinele se gasesc peste tot in jurul nostru si, din pacate, nu putem scapa de toate, chiar daca am vrea. Ce putem face este sa le eliminam pe cele asupra carora avem un anumit control. Este vorba in principal de toxinele din mancare: conservanti, coloranti, arome artificiale, indulcitori.

• Pe cat posibil, alimentele trebuie consumate in starea lor naturala (fructele, legumele), iar cele care trebuie pregatite, se gatesc acasa, fara chimicale.

• Sunt interzise mancarurile prajite si cele care contin grasimi periculoase (margarina, produsele de patiserie, dulciurile). Carnea se pregateste inabusita sau fiarta, fara ulei.

Citeste si:  Despre copii - aparitia dintisorilor

• Este interzis zaharul, dar si indulcitorii artificiali (zaharina, ciclamatul, acesulfamul). Cand este neaparat nevoie, se foloseste zahar brun in cantitati mici.

• Este recomandata carnea slaba de pui si vita, dar cel putin o zi pe saptamana este bine sa ai un regim vegetarian. Carnea se poate inlocui foarte bine cu fasole, mazare, ciuperci.

• Lactatele trebuie sa fie degresate sau cu grasime cat mai putina, iar painea trebuie sa fie din cereale integrale (e interzisa painea alba, de grau). Evident, sunt interzise sucurile din comert, care se inlocuiesc cu apa, ceaiuri din plante, sucuri de fructe facute in casa.

• Este interzis alcoolul, dar si cofeina, oricare ar fi sursa ei. Trebuie limitat si consumul de medicamente, daca nu sunt absolut necesare.

• Este recomandat sa mananci incet, sa te relaxezi si sa te bucuri de gustul alimentelor, asa incat sa-ti poti da seama cand te-ai saturat. Mancand repede, consumi mult mai multe alimente decat ai nevoie.

• Mancarea nu trebuie reincalzita mai mult de o data. Gateste cate putin si des.

15 Comentarii
  1. Dieta ficatului ( bineinteles , cel afectat, indiferent cat sau cum ) exclude consumul de fasole, mazare,ciuperci. De retinut!!!
    Si recomand consumul de CATINA ( stimuleaza productia propie de interferoni a organismului).

  2. Vad ca de oua, muraturi in otet, maioneza, condimente, tigari, exercitii fizice, nu zice nimic. Inseamna ca e voie in dieta de dezintoxicare a ficatului?

    Adrian a, cum trebuie consumata catina, sub ce forma?

  3. – Raspuns pentru SELDA
    Daca exista afectiune a ficatului, se consuma amestec de bobite catina+miere de doua ori pe zi, cam 20-30 bobite o data, de preferat inaintea micului dejun si a pranzului ( seara are efecte gen cofeina).
    Pentru intretinere se recomanda sucul de catina.
    Bineinteles ca in dieta de dezinoxicare a ficatului se exclud muraturile,maioneza,condimente, nu este cazul sa amintesc alcool, tigari ( acestea treb eliminate cu desavarsire). Este permis 1 ou la 2 zile, ochi romanesc sau fiert moale.
    Sanatate maxima!

  4. Adiana, poate-mi poti lamuri si mie enigma. Ficatul se spune ca nu doare. Eu am dureri infernale cateodata, senzatie de cutit, arsura, ca si cand mi-ar baga cineva o andrea fierbinte in ficat. Apar la oboseala sau daca am mancat ceva ce nu aveam voie. Am interdictie la efort fizic si un diagnostic tare discutabil de steatoza hepatica. De ce apar aceste junghiuri infernale?

  5. Diana, de unde stii ca te doare ficatul? O durere in dreapta sus, in \”hipocondrul drept\” cum se spune, poate sa vina si de la organele vecine. Daca ai facut efot si ai obosit sau daca ai mancat ceva nasol, cel mai probabil te doare colecistul (fierea) sau poate pancreasul. Cand ti-a zis dr. de acea steatoza nu s-a uitat si la colecist?
    Intr-adevar, ficatul nu doare, pentru ca nu are terminatii nervoase in interior, ci doar in exterior, pe invelisul lui. Doare si ficatul dar in cazuri grave (ciroza, tumori, etc).

  6. Marcela, ficatul poate durea si inca rau. Am simtit asta in urma unei punctii hepatice. Durerile infernale pe care le acuz sunt de acelasi tip, doar ca ele s-au itensificat dupa aceasta investigatie, care apropo,a infirmat orice diagnostic sumbru de pana atunci. Colecistul este si el afectat, insa intr-o masura mai mica, nimic care sa explice insa transaminazele marite de 4-5 ori fata de normal. Diagnosticul de steatoza hepatica a fost dat, pt ca treb intr-un fel sau altul sa mi se spuna ceva. Nu cunosc si nu-mi pot explica cauza afectarii ficatului, decat printr-o mostenire genetica sau ceva asemanator. Durerea este insa cea care ma indispune tot timpul.

  7. Daca esti atat de sigura ca durerile alea vin de la ficat… in locul tau as insista serios pentru un diagnostic corect. Am steatoza si nu m-a durut in viata mea ficatul. Ca si tine, nu-mi dau seama de unde m-am ales cu boala asta. Nu beau, nu mananc gras, nu iau medicamente, n-am cazuri in familie. Plus, am citit diferite materiale si peste tot spune ca bolile de ficat nu dor. Daca ar durea, n-ar mai fi atatia cu steatoza, hepatite cronice, ciroza. De aia iti spun sa insisti pentru un raspuns concret.

    Transaminazele pot sa creasca si de la alte boli, nu doar ale ficatului.

  8. Marcela, te inteleg perfect. La fel ca si tine, mie mi-au aparut aceste cresteri ale transaminazelor fara o cauza clara, de fapt la un an dupa ce am nascut. Nu am nici un fel de virus hepatic. Punctia a aratat ca ficatul nu e afectat. Am facut sute de analize prin spitalele din Cta si Buc, la dr. laudati si f cunoscuti. Toti au ridicat din umeri si m-au pasat la endocrinologie.
    Dr Dumitrache de la Parhon a infirmat orice cauza endocrina, nimic care sa explice legatura cu ficatul. Acum am renuntat la dr si spitale. Incerc sa-mi vad de viata. Refuz sa mai fac analize, nu vreau sa ma mai amarasc. Ramane insa durerea care nu-mi da pace.

  9. Buna ziua ,
    Pentru Marcela si Diana , in legatura cu afectiunile la ficat va indic faptul ca sunt studii efectuate si exemple de cazuri rezolvate consumand suplimentele alimentare (ganoderma +excelium).Va pot da cazuri concrete in ce privesc analizele facute in ce privesc scaderea transaminazelor .
    Un caz din Ploiesti al unui barbat in varsta de 73 ani :

    Diagnostic iesire din spital :
    Neoplasm de cec stenozant, hemoragic cu determinari secundare multiple hepatice, predominant lobul drept, invazia peritoneului. Ultima propozitie este neinteligibila in afara de cuvantul metastaza.
    Mai jos va voi scrie valorile transaminazelor, analize facute la iesirea din spital in data de 7 august 2008 :

    TGO : 53.8

    TGP : 101.2

    Mai jos, valori ale transaminazelor facute dupa o luna :

    TGO 17.9

    TGP 22.3
    Dupa administrarea de Ganoderma si Excellium valorile TGO au scazut cu 300% iar valorile TGP cu 453% .
    Al doilea set de analize facute in data de 14 octombrie releva valori FOARTE BUNE ale transaminazelor :

    TGO 18 Valori normale 2-37

    TGP 19 Valori normale 3-41

  10. Mai Nastase, du-te si te impusca. Pai daca aveam eu TGO 53, dansam intr-un picior de fericire. La mine e TGO-283 si TGP -180. Ce dracu sa fac eu cu ceaiurile tale? Alte exemple n-ai?

  11. CINEVA SA MA AJUTEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!! Daca mi-a intrat o jacheta de piele la apa, o mai pot salva?????????? CUM???????? Era jacheta mea preferata si mooooooooooor de ciuda

  12. De citiva ani tengo hepatita b si urmeaza sa fac punctia.Imi e atit de greu sa ma obisnuiesc si sa accept ca am acest virus.Nu beau nu fumez,dar simt in partea dreapta ceva rar.In afara de asta este o umflatura mai jos de piept.Deocamdata nu am tratament,nu am boala ci doar virusul.Mai e cineva in situatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.