Dieta precara a mamei, dinaintea conceptiei, afecteaza sanatatea fatului

Dieta precara pe care mama o are inainte de a ramane insarcinata are un impact negativ asupra fatului, predispunandu-l la o greutate redusa la nastere si la diabet de tip II si obezitate. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta danezi au studiat un grup de cobai inainte si dupa nastere.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au hranit un grup de cobai cu o dieta saraca in proteine, timp de zece saptamani inaintea conceptiei, observand ca acestia au dat nastere unor pui cu o greutate mai mica decat cea normala, care au dezvoltat rezistenta la insulina pe masura ce au inaintat in varsta. Efectele au ramas aceleasi in ciuda corectarii alimentatiei pe durata sarcinii.

Citeste si:  Cum tratam acasa picioarele reci?

Oamenii si cobaii raspund similar la dieta precara pe care mama o are inainte de a ramane insarcinata, spun specialistii. „De aceea este important ca femeia sa aiba grija nu doar cum si ce mananca in timpul sarcinii, dar si inainte de a ramane insarcinata, daca doreste sa reduca riscul fatului de a dezvolta, pe parcursul vietii, boli metabolice”, a explicat coordonatorul studiului.

Citeste si:  Masajul si gimnastica bebelusului: beneficii si sfaturi

O alta descoperire a studiului este aceea ca efectele negative ale dietei precare a mamei au fost mai semnificative in cazul puilor de sex masculin.

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.