Dieta tatalui, la fel de importanta pentru fat, ca si a mamei

Obiceiul tatalui de a consuma mancaruri de tip fast-food are un impact semnificativ asupra fatului, acesta ajungand in copilarie sa prezinte un risc sporit de diabet, arata un nou studiu, recomandand ca viitorii tati sa acorde o atentie la fel de mare alimentatiei ca si mamele.

In cadrul studiului, cercetatorii australieni si americani au hranit cobai masculi cu o dieta bogata in grasimi, i-au imperecheat cu femele sanatoase si au monitorizat starea de sanatate a puilor de sex feminin. Concluziile au aratat ca „fiicele” acestora s-au imbolnavit de diabet pana la varsta pubertatii, concentratiile de glucoza din sange fiind de doua ori mai mari decat la puii nascuti din cobai masculi hraniti sanatos. In plus, puii-femela produceau doar jumatate din cantitatea de insulina normala, fapt ce facilita instalarea bolii.

Citeste si:  "Cea mai des intalnita forma de abuz asupra copilului este neglijarea..."

Desi experimentul nu a inclus decat pui-femela, se considera ca si puii de sex masculin ar fi afectati intr-o maniera similara. Motivul ar fi acela ca alimentele bogate in grasimi modifica ADN-ul spermei, cauzand probleme metabolice la viitoarea generatie.

„Daca aceleasi efecte se aplica la oameni, atunci este absolut necesar ca barbatii sa adopte o dieta sanatoasa si sa-si monitorizeze greutatea inainte de a concepe”, a subliniat coordonatoarea studiului Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales din Sydney (Australia).

Citeste si:  Campanie de sanatate si responsabilitate sociala: "Un copil dorit e un copil iubit! Metode contraceptive ale secolului XXI"

La nivel mondial, principalii consumatori de produse de tip fast-food sunt britanicii, secondati de populatia Statelor Unite. La polul opus se afla Franta, cu mai putin de un francez din cinci cedand in fata alimentatiei nesanatoase.

Sursa: dailymail.co.uk


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.