Dietele drastice pot duce la infertilitate

Dietele drastice si tulburarile alimentare pot creste riscul de infertilitate al femeii, chiar si la varste tinere, avertizeaza specialistii. Potrivit acestora, primul semn ca fertilitatea femeii este afectata este absenta ciclului menstrual.

„Hipotalamusul controleaza productia de hormoni a glandei pituitare, care este responsabila cu ciclul menstrual, stimuland ovarele sa produca ovule”, explica dr. Marie Wren, director al unei clinici de fertilitate din Londra.

„Daca insa o femeie scade mult in greutate, acest proces inceteaza – este maniera organismului de a-si conserva resursele pe care le detine. La menstruatie, femeia pierde fier, iar daca aportul ei nutritional este saracacios, atunci organismul nu isi permite acest lucru”, adauga ea.

Citeste si:  Interventiile chirurgicale in cazul astmului

Tulburarile alimentare, cum sunt anorexia nervosa si bulimia nervosa, pot fi responsabile si ele cu incetarea acestui proces natural. „Daca scadem in greutate cu cateva kilograme, probabil ca nu vom avea probleme, insa daca greutatea noastra trece de la o extrema la cealalta, atunci organismul poate opri intregul mecanism responsabil cu ovulatia”, spune specialista.

Citeste si:  In genunchi in fata ta

O dieta drastica, care aduce un aport caloric foarte redus, compromite in egala masura sansele unei femei de a ramane insarcinata. „Daca organismul nu primeste suficienti nutrienti, atunci nu functioneaza normal, iar fertilitatea este una dintre primele functii afectate”, explica Wren, adaugand ca aceste efecte nocive nu mai pot fi inversate. Circa 20% dintre femeile care ajung sa fie subponderale nu mai au ciclu menstrual, chiar daca revin la o greutate normala.

Citeste si:  Ce invata bebe

Potrivit specialistilor, dietele drastice si o greutate situata la polii oposi ai normoponderalitatii afecteaza nu doar fertilitatea femeii, dar si pe cea a barbatului. „Un barbat subponderal are o calitate a spermei redusa, la fel si unul supraponderal sau obez”, adauga Wren.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.