fbpx

Dilemele inceputului de dieta (partea a III-a)

Please select a featured image for your post

Sa ne continuam deci aventura printre intrebarile de capatai pe care ni le punem cu totii inainte de a incepe o dieta. Legumele si fructele – intregi sau taiate? Iata o intrebare pe care la inceput, cu siguranta o considerati cel putin ambigua, daca nu de-a dreptul stupida, dar, in ceea ce priveste legumele, trebuie sa stiti ca nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam atat fructele cat si legumele taiate in bucati cat mai mari. Explicatia este foarte simpla: cu cat bucatile sunt mai mici, cu atat ele se oxideaza mai repede si isi pierd din vitaminele atat de pretioase pentru organism.
Iar daca e sa alegeti intre fructele intregi si sucul de fructe, alege fructul intreg intrucat constine vitaminele si fibrele care se oxideaza mult mai usor in sucul de fructe, mai ales daca acesta nu este consumat imediat dupa ce este stors din fruct. In plus, fructele consumate intregi pe parcursul unei diete sunt cele mai indicate intrucat ajuta la crearea senzatiei de satietate si deci reduc pofta de mancare.
Citeste si:  Amprenta metabolica: o descoperire ce face posibila dieta personalizata
Alegerea culoriilor potrivite In ceea ce priveste branzeturile, e bine de stiut ca branza mai inchisa la culoare, respectiv branza „galbena” – cum ar fi cascavalul de diverse sortimente sau branza topita, contine mai multa grasime si mai putina apa in comparatie cu branza alba la culoare, cum ar fi feta, telemeaua de vaca sau de oaie. Un plus pentru ambele tipuri de branza il are aportul deosebit de calciu – 100 gr de cascaval contine aproximativ 1,011 mg e calciu si 100 gr de feta contine 493 mg de calciu. Spre deosebire de cascaval, branza alba contine si hidrocarburi, diferenta datorata procedeului de preparare. Daca tot vorbim de culori in alimentatie, este necesar sa amintim si diferenta intre zaharul alb si cel brun. Desi contin acelasi numar de calorii, diferenta esentiala consta in faptul ca, asa cum am mai spus in comparatia zahar-miere, zaharul tos alb este un produs obtinut in urma unul lung proces industrial de rafinare. Zaharul brun insa are un proces de fabricatie cel putin injumatatit, fiind mult mai apropiat de materia prima – trestia de zahar si fiind deci mai natural decat zaharul tos. Spre deosebire de zaharul alb, cel brun contine si urme de melasa, un compus bogat in minerale.
Citeste si:  Mancarea sanatoasa tine depresiile la distanta
O alta alegere cand vine vorba de culori, este cea intre carnea alba si carnea rosie. Carnea rosie este mai grasa decat cea alba, deci are un continut mai ridicat de grasimi saturate si colesterol, in timp ce carnea alba este slaba si usor de digerat – carnea de peste, carne de pui. Totusi, carnea rosie, cum este cea de vita sau de porc, nu trebuie e liminata complet din alimentatie, intrucat este o adevarata sursa de fier si deci este necesar ca pentru o alimentatie echilibrata sa se consume ambele timpuri de carne.
Citeste si:  Cum scapam de transpiratia excesiva si mirosul neplacut al acesteia
Ultima si cea mai stringenta intrebare pe care ne-o punem inainte de a incepe dieta: paine alba sau painea negra? Nutritionistii sunt fermi in raspuns: painea neagra, cu conditia ca aceasta sa fie o paine integrala, respectiv preparata din grau necuratat e tarate. Mai nou, in comert se gaseste o varietate de paini negre care mai de care, insa prea putine din acestea au la baza taratele, unele fiind doar aluatul de paine alba cu putin colorant. Taratele sunt foarte importante pentru ca ajuta la tranzitul intestinal si combat constipatia.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.