Din nou despre protectia solara

Inca din 1996, Asociatia Americana pentru Lupta impotriva Cancerului a declarat luna mai ca fiind luna luptei impotriva cancerului de piele. Soarele deja arde puternic si trebuie sa incepi serios sa folosesti factor de protectie solara nu doar pe fata, ci si pe intregul corp. De aceea, ne-am gandit sa reluam cele mai importante informatii despre cum iti poti pastra sanatatea pielii in anotimpul calduros!

FPS = Factor de Protectie Solara (SPF = Sun Protection Factor): indica perioada in care te poti expune la soare fara ca pielea ta sa sufere arsuri, fiind protejata de produsul respectiv. Indicele de pe ambalaj se inmulteste cu 10, astfel incat, cel putin teoretic, un FPS 15 te protejeaza circa 150 de minute.

Citeste si:  Teste clinice pentru evaluarea eficientei terapiei genetice in Alzheimer

Teoretic, deoarece sunt anumiti factori precum transpiratia, stersul cu prosopul, frecatul de cearceaf, indepartarea nisipului de pe piele, inotul, aplicarea incorecta, care scad eficienta acestor produse; este posibil ca unii dintre acesti factori sa fi fost luati in calcul in laborator, dar nu stim sigur daca toti sau care anume.

Razele UV ataca nucleul celulelor si ADN-ul, putand cauza modificari genetice, care la randul lor pot determina mai tarziu aparitia cancerului de piele. Un rol foarte important in alegerea factorului de protectie solara il are tipul de piele. In general, pielea sensibila are nevoie de protectie ridicata, iar produsul trebuie aplicat din cap pana in picioare. Cercetarile arata ca cei mai multi dintre noi folosim prea putina crema cu protectie, ceea ce ii reduce eficacitatea cu pana la 50%.

Citeste si:  Operatia de gastric bypass

Lotiunea de protectie solara se aplica cu 20-30 de minute inainte de expunerea la soare. Daca o aplici atunci cand ajungi pe plaja, in prima jumatate de ora vei fi completa descoperita in fata razelor UV. Aplicarea se repeta la fiecare doua ore si dupa fiecare baie, chiar daca este rezistenta la apa.

Citeste si:  Comisia Europeana a aprobat Brilique* - ticagre comprimate filmate

Se recomanda ca pentru o protectie eficienta sa folositi aproximativ doua linguri de produs, in functie de statura. De asemenea, pentru o protectie optima, alaturi de crema cu protectie solara, este recomandata si o imbracaminte adecvata (palarie sau sepcuta si tricou).

Pentru ca produsele cu factor de protectie solara sa fie cat mai blande si cat mai eficiente si pentru ca riscul de reactii alergice sa fie cat mai redus, e important sa nu contina parfum, coloranti sau conservanti.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.