fbpx

Disciplina copilului: idei si solutii practice pentru o dezvoltare armonioasa

Disciplina reprezinta o componenta importanta in relatia dintre un parinte si copilul sau. Trebuie spus insa, de la bun inceput, ca disciplinarea copilului nu presupune acea „corectie fizica”, prea des intalnita in popor. De asemenea, pentru o mai buna functionare a regulilor instituite in relatia cu copilul, acesta nu trebuie supus umilintei si jignirilor.

Este foarte important ca parintii sa cada de acord asupra regulilor ce vor fi urmate atat de copil, cat si de ei insisi si sa formeze un front comun daca acestea vor fi incalcate. Sa nu uitam ca primul model de respectare si de garantare a functionarii regulilor este reprezentat de parinti. Astfel, atunci cand va veti gandi la o regula, asigurati-va mai intai ca este necesara si ca nu va veti abate nici dvs. de la ea.

Dupa ce ati stabilit regulile este important sa i le explicati copilului pe intelesul sau si sa ii spuneti ca incalcare oricareia dintre acestea duce la o consecinta. Insa, este necesar ca efectele nerespectarii regulilor sa fie prezentate foarte clar. Cel mai probabil nu veti putea epuiza acest subiect printr-o singura discutie. In aceasta situatie, pastrati-va calmul si oferiti-i raspunsuri, de fiecare data cand va fi nevoie.

Citeste si:  Trucuri pentru un somn odihnitor

Exista mai multe tipuri de consecinte ce pot fi utilizate. Uneori, consecintele vin de la sine. De exemplu, in cazul in care copilul arunca jucariile pe jos, stricandu-le, va ajunge sa nu se mai poata bucura de ele. Conditia este sa nu ii fie cumparate jucarii noi care sa le inlocuiasca pe cele distruse.

Folosind alt exemplu, cel al refuzului copilului de a isi pune jucariile la locul lor, puteti crea dvs. o consecinta a acestui tip de comportament. Ii puteti spune ca poate sa isi aseze jucariile la locul lor si sa se joace si mai tarziu cu ele ori le veti strange dvs. si nu va mai avea voie sa le foloseasca pe tot parcursul acelei zile. Daca va fi dificil sa il tineti departe de ele, mariti perioada si depozitati-le intr-un loc greu accesibil pentru el.

Citeste si:  Numarul fumatorilor a crescut in randul femeilor si al adolescentilor

Un alt tip de consecinta este retragerea privilegiilor. Atentie insa, nu trebuie sa privati copilul de ceea ce ii este absolut necesar (precum hrana) si este indicat sa va referiti la un obiect sau activitate ce are legatura cu regula de care nu a tinut cont. De asemenea, atunci cand ii veti retrage un privilegiu, este bine ca efectul nerespectarii regulii sa fie pus in actiune imediat.

Idei si aspect de luat in calcul:

Varsta influenteaza capacitatea copiilor de a intelege si abilitatile acestora, de aceea este un factor important de luat in calcul in realizarea regulilor.
Vorbiti si comportati-va cu copilul dvs. asa cum v-ati dori sa vi se vorbeasca daca ati gresi ceva.
Aveti incredere in copilul dvs. si lasati-l sa invete din greselile sale. De asemenea, in acest sistem de reguli este important ca si dvs. sa invatati din greselile pe care le comiteti fata de cel mic.
Axati-va si pe stimularea comportamentelor pozitive atunci cand este cazul si oferiti-i laude, incurajari si recompense. Nu confundati insa recompensarea cu „mituirea”. Recompensa este oferita copilului dupa un comportament pozitiv, in timp ce „mita” se ofera inainte pentru a ii „cumpara” o anumita conduita.
Ganditi-va bine atunci cand stabiliti normele atat din punct de vedere al varstei copilului dvs., cat si al importantei acestora pentru dezvoltarea lui armonioasa. Este recomandat ca o regula sa nu fie schimbata de la o zi la alta.
Implicati copilul in stabilirea regulilor si a consecintelor. Astfel ii veti oferi ocazia de a isi dezvolta capacitati de negociere si il veti responsabiliza.
Poate cel mai important in acest schimb de incredere este sa ramaneti consecventi in tot ceea ce ati stabilit impreuna cu copilul.

Citeste si:  Calciu inca din prima zi de viata inseamna oase sanatoase la varsta adulta

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.