Discutiile cu prietenele despre probleme personale: important factor de stres

Un nou studiu arata ca discutiile cu prietenele pe seama acelorlasi probleme personale suparatoare, fara insa gasi o rezolvare pentru acestea, constituie un important factor stresor, determinand cresterea nivelului cortizolului si supra-activarea sistemului nervos simpatic.

„Sentimentele negative, pe care ne concentram in aceste discutii, ajung sa ne dauneze starii fizice, dar si sanatatii mintale”, explica autoarea studiului, psih. Jennifer Byrd-Craven, de la Universitatea Publica din Oklahoma (Statele Unite).

Studiile anterioare au aratat ca readucerea pe tapet a problemelor personale in discutiile cu prietenii – un fenomen denumit „co-ruminare” – pare a creste anxietatea individului, chiar daca per ansamblu relatii de prietenie se consolideaza astfel.

Citeste si:  Targ de job-uri medicale, in patru mari orase din Romania

Pentru a investiga acest paradox, cercetatoarea a recrutat 44 de perechi de prietene, aflate in anii facultatii. Femeile au completat chestionare menite sa le dezvaluie temperamentul si stilul de rezolvare a problemelor. Apoi, perechile au fost impartite in doua grupuri, celor din primul grup cerandu-li-se sa discute despre probleme personale, iar celor din al doilea grup sa lucreze impreuna pentru a elabora planul de infiintare a unui centru recreational – un subiect de altfel neutru din punct de vedere al implicarii emotionale.

Citeste si:  Invata-l sa mearga pe bicicleta

Inainte si dupa realizarea sarcinilor, femeilor li s-au prelevat probe de saliva pentru a le fi masurate nivelul cortizolului si alfa-amilazei salivare, un compus care semnaleaza activarea sistemului nervos simpatic.

Rezultatele au aratat ca acele femei carora li s-a cerut sa elaboreze planul pentru infiintarea centrului nu au manifestat o crestere a valorilor stresului. De asemenea, nici acele femei ale caror discutii au ajuns la o rezolutie nu au prezentat niveluri crescute ale celor doua substante.

Citeste si:  Oprire sughit

La polul opus s-au aflat femeile din perechile care au meditat asupra probemelor personale, despicand firul in patru, fara insa a gasi o rezolvare problemelor cu care se confruntam. Atat nivelul cortizolului, cat si al alfa-amilazei salivare erau semnificativ mai mari la aceste femei.

Pasul urmator va fi analizarea acestor efecte pe termen lung si elaborarea unor indrumari care sa ajute femeile sa discute cu prietenelor despre problemele lor intr-o maniera mai eficienta, axata pe solutii, si mai putin daunatoare.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.