fbpx

Disfonia

Ce este disfonia?

Disfonia este un termen medical ce descrie tulburarile vocii provocate de cauze diverse. Mai mult de jumatate dintre cazurile de disfonie au o cauza benigna (non-canceroasa).

Cutia vocala, sau laringele, este alcatuita dintr-un cartilagiu in interiorul caruia se afla corzile vocale. Aceste structuri vibreaza producand sunetul vocii. Disfonia spasmodica este o afectiuni vocala caracterizata prin constrictia intermitenta si involuntara a laringelui in momentul emiterii sunetelor. Intreruperea fluxului de aer face ca vocea sa devina sacadata, grava si ragusita. Ocazional, spasmele vocale pot separa sunetele dand senzatia ca pacientul isi „trage sufletul” in timp ce vorbeste.

Care sunt simptomele disfoniei?

Pacientii cu disfonie pot prezenta raguseala si senzatia de gat uscat.
Alte simptome pot fii catarul nazal (cresterea secretiilor mucoasei nazale) si pirozisul (senzatie de arsura care urca din stomac prin esofag, cu un gust acru, provocata de hiperaciditate).

Cand trebuie sa mergem la medic?

Orice persoana care se confrunta cu pierderea sau alterarea vocii, pentru o perioada mai lunga de patru saptamani, are nevoie de ingrijiri medicale de specialitate. Pentru aceasta trebuie sa se prezinte la un consult ORL amanuntit, care sa includa si examinarea laringelui.

Daca raguseala se produce pe fondul altor simptome, precum dificultati de inghitire, dureri in gat, dureri persistente de urechi, expectoratii cu sange, pierderea apetitului sau scaderea in greutate, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la camera de garda deoarece disfonia poate indica o problema grava de sanatate.

Citeste si:  Beneficii postura

Unele modificari ale vocii pot semnala aparitia polipilor pe corzilor vocale sau a tumorilor. In acest caz este recomandata identificarea cauzei pierderii vocii cat mai rapid. Medicul de familie va indruma pacientul catre un specialist ORL, in vederea efectuarii procedurii de diagnostic denumita laringoscopie sau video-laringoscopie.

Care sunt cauzele si factorii de risc ai disfoniei ?

Cauzele si factorii de risc ai acestei afectiuni sunt:

Inflamarea acuta sau cronica a laringelui
Existenta nodulilor pe corzile vocale
Hipotiroidismul
Traumatismele – orice trauma, inclusiv interventia chirurgicala, suferita de corzile vocale va afecta functia acestora. Riscul alterarii permanente a vocii trebuie luat in calcul, impreuna cu medicul specialist, inainte de efectuarea interventiei chirurgicale.
Paralizia corzilor vocale – alte interventii chirurgicale, precum indepartarea glandei tiroide, operatii pe cord, pot afecta nervii laringelui, cauzand paralizia temporara sau permanenta a corzilor vocale.
Cauze psihologice – modificarea vocii este un simptom obisnuit al stresului prelungit. Pierderea vocii se poate petrece instantaneu, de obicei peste noapte, sau, in perioada de recuperare dupa o raceala. Este importanta identificarea si eliminarea cauzei subiacente. In aceste cazuri logoterapia este foarte eficienta.
Suprasolicitarea vocii, stresul emotional, traumatismele si diferite afectiuni respiratorii sau endocrine pot provoca pierderea sau alterarea cronica a functiei corzilor vocale. Uneori cauza consta in paralizia nervilor responsabili cu miscarea corzilor vocale. Afectarea nervoasa interfereaza cu fluxul aerului printre corzile vocale. Aceasta intereferenta face ca emiterea de sunete sa fie mai putin eficienta iar sunetul produs sa fie modificat.
Disfonia cronica poate afecta persoanele care isi folosesc vocea in exces, in activitatile de zi cu zi (profesori, actori, cantareti) sau persoane care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul laringelui. De asemenea, poate debuta cu un virus care provoaca laringita cronica. In unele cazuri, boala de reflux gastroesofagian poate produce raguseala.

Citeste si:  Masaj oriental

Care sunt metodele de tratament al disfoniei?

Ca tratament non-medicamentos se recomanda:

Terapia de conservare – aceasta metoda cuprinde masuri de auto-ingrjire si de eliminare a factorilor care pot agrava disfonia, cum sunt stresul, fumatul, alcoolul. Pacientul va consuma cantitati suficiente de lichide pentru a preveni uscarea gatului precum si va practica „odihnirea” completa a vocii pe parcursul a cel putin trei zile, timp in care nu este permis vorbitul, nici macar in soapta.
Logoterapia – este metoda in care terapeutul joaca un rol important in evaluarea si vindecarea pacientilor cu disfonie, indiferent de cauza acesteia. Rezultatele logoterapiei devin vizibile in cateva saptamani sau chiar luni, in functie de motivatia pacientului.

Citeste si:  Diferente raceala si gripa

Tratamentul medicamentos:

In tratarea infectiilor tractului respirator superior cauzate de virusi, cum este laringita acuta, se recomanda odihna la pat, paracetamolul, aspirina etc. Antibioticele sunt indicate doar in cazul in care infectia este provocata de bacterii.

Care sunt intrebarile pe care sa le adresati medicului specialist cu privire la disfonie?

Ce teste trebuie efectuate pentru a determina daca problemele de vorbire sunt cauzate de o boala sau de stres?
Care sunt riscurile sau complicatiile laringoscopiei?
Care este cauza disfoniei?
In ce masura tratamentul recomandat va functiona si care sunt sansele ca alterarea vocii sa devina permanenta?
Este recomandata interventia chirurgicala si daca da, care sunt riscurile si complicatiile acesteia?
Care sunt mijloacele de preventie ale aceastei afectiuni?

Care sunt factorii care agraveaza disfonia?

Dintre factorii care acutizeaza disfonia putem enumera: stresul (agitatia, precipitarea); vorbitul excesiv la telefon; vorbitul in public, in spatii largi si zgomotoase; suprasolicitarea vocii in incercarea de a acoperi zgomote de fond puternice ; suprasolicitarea vocii prin vorbit sau cantat; schimbarile atmosferice; tulburarile de somn; atitudinea negativa fata de problema cu care va confruntati.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.