fbpx

Disfunctii sexuale feminine

Please select a featured image for your post

Ce sunt disfunctiile sexuale feminine?

Daca experimentati frecvent probleme legate de dorinta sexuala – si daca aceste probleme va cauzeaza nemultumiri sau dificultati in cuplu – toate acestea poarta denumirea medicala de disfunctii sexuale ale femeii.

Disfunctiile sexuale feminine nu sunt atat de rare pe cat am crede – multe femei se confrunta cu probleme ale functiei sexuale. Ele se pot manifesta toata viata sau se pot produce odata cu inaintarea in varsta.

Disfunctiile sexuale feminine sunt adesea impartite in patru categorii, care nu se exclud una pe cealalata:

scaderea libidoului
tulburari ale excitatiei sexuale
tulburari orgasmice
dureri in timpul actului sexual

Comunicarea si intelegerea corpului si a reactiilor normale fata de activitatea sexuala reprezinta un pas important pentru tratarea cu succes a disfunctiilor sexuale feminine.

Care sunt simptomele disfunctiilor sexuale feminine?

Problemele cu care va confruntati pot fi clasificate drept disfunctii sexuale feminine daca aveti unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

dorinta de a face sex este diminuata sau absenta
dorinta de a face sex poate ramane nealterata, insa aveti dificultati sau nu reusiti sa va excitati sau sa mentineti starea de excitatie pe durata actului sexual
aveti frecvent dificultati in a ajunge la orgasm, in ciuda excitatiei sexuale suficiente si stimularii continue
aveti dureri la stimularea organelor genitale sau la contactul vaginal

Care sunt factorii de risc in disfunctiile sexuale feminine?

O serie de factori contribuie la disfunctiile sexuale feminine. De cele mai multe ori, acestia tind sa actioneze mai degraba impreuna, decat separat:

Factorii fizici – artrita, tulburarile urinare sau de defecare, interventiile chirurgicale pelviene, oboseala, migrenele si alte forme de durere, tulburarile neurologice, medicamentele antidepresive, medicatia antihipertensiva, antihistaminicele si medicatia chimioterapeutica pot scadea dorinta sexuala si abilitatea corpului de a ajunge la orgasm.

Citeste si:  Depresia in sarcina

Factorii hormonali – nivelurile reduse de estrogen caracteristice menopauzei pot duce la modificari la nivelul tesuturilor genitale si al libidoului; captuseala vaginului devine mai subtire si mai putin elastica, in special daca nu sunteti activa sexual; in acelasi timp, vaginul necesita o mai mare stimulare pentru a se relaxa si lubrifia inaintea penetrarii.
Acesti factori pot conduce la contact sexual dureros (dispareunie) si dificultati in a ajunge la orgasm. Nivelurile hormonale se modifica si dupa nastere sau in perioada de alaptare, cand pot aparea uscaciunea vaginala si libidoul scazut.

Factorii psihologici – anxietatea sau depresia netratate pot provoca sau contribui la disfunctiile sexuale, la fel si stresul prelungit; preocuparile sarcinii sau necesitatile impuse de noul statut de mama pot avea un efect similar; conflictele cu partenerul (cu privire la sex sau la orice alt aspect al relatiei) pot diminua, de asemenea, dorinta de a face sex; la fel pot contribui si aspectele culturale si religioase ori problemele legate de perceptia propriului corp; problemele emotionale pot fi deopotriva cauza si efect al disfunctiilor sexuale.

Care sunt cauzele disfunctiilor sexuale feminine?

Raspunsul sexual este o interactiune complexa intre numerosi factori – factori fiziologici, emotii, experiente anterioare, convingeri proprii, stil de viata, calitatea relatiei. Daca oricare dintre aceste componente este alterata, atunci dorinta sexuala, excitatia sau nivelul de satisfactie sexuala pot avea de suferit.

Disfunctiile sexuale pot aparea la orice varsta, insa problemele sexuale intervin deseori atunci cand se manifesta modificari hormonale (dupa nastere sau in timpul menopauzei). De asemenea, acestea pot aparea si pe fondul unor afectiuni medicale grave.

Printre cauzele care pot diminua functia sexuala la femei, se numara:

depresia sau anxietatea
bolile cardiovasculare
afectiunile neurologice, cum ar fi scleroza multipla sau traumatismele coloanei vertebrale
insuficienta hepatica sau renala
anumite medicamente, precum antidepresivele sau medicatia antihipertensiva
stresul psihologic, indeosebi provocat de relatia cu partenerul
un istoric de abuz sexual, etc.

Citeste si:  Cum scapam de verucile vulgare

Cum putem diagnostica disfunctiile sexuale feminine?

Este important sa va adresati medicului specialist daca problemele sexuale cu care va confruntati va provoaca neplaceri in relatie sau va perturba starea emotionala. Este posibil sa aveti unele reticente in a discuta despre viata sexuala cu medicul, insa pentru rezolvarea problemei acest lucru este esential, cu atata mai mult cu cat sexualitatea este parte integranta a vietii si starii de bine.

Urmatoarele informatii sunt necesare a fi aduse in atentia medicului specialist:

cum se manifesta simptomele – luati aminte de problemele sexuale pe care le aveti si cat de des va confruntati cu ele;
istoricul sexual – vorbiti deschis despre relatiile si experientele sexuale pe care le-ati avut pana in prezent (medicul va poate intreba si in legatura cu un eventual abuz sexual suferit);
istoricul medical – notati toate afectiunile medicale cu care ati fost diagnosticata, inclusiv tulburarile mintale; de asemenea, faceti o lista a medicamentelor pe care le luati in prezent sau le-ati luat recent (cu prescriptie medicala sau fara);
intrebari pe care le-ati putea avea – creati o lista cu intrebari pe care sa le adresati medicului pentru a putea intelege mai bine problemele cu care va confruntati.

Medicul poate apela si la un examen pelvian pentru a identifica eventualele modificari fizice care pot conduce la diminuarea dorintei sexuale (ex. subtierea tesuturilor, scaderea elasticitatii, leziuni sau durere).

Cum tratam disfunctiile sexuale feminine?

Femeile care se confrunta cu disfunctii sexuale beneficiaza cel mai adesea de pe urma unei strategii terapeutice combinate, care se adreseaza, deopotriva, aspectelor medicale si celor emotionale.

Tratamentul medicamentos al disfunctiilor sexuale feminine:

Citeste si:  Consumul de droguri are efecte dezastruoase asupra organismului

Tratamentul medicamentos este recomandat exclusiv de catre medicul specialist, dupa ce acesta a efectuat teste specifice si a identificat, fara echivoc, problema medicala subiacenta care cauzeaza disfunctiile sexuale. Acesta poate include:

ajustarea sau inlocuirea medicamentelor care au efecte adverse de ordin sexual
tratarea afectiunilor tiroidine si a altor tulburari hormonale
optimizarea tratamentului pentru depresie si anxietate
estrogenoterapie
androgenoterapie

Tratamentul non-medicamentos al disfunctiilor sexuale feminine:

Tratamentul non-medicamentos al disfunctiilor sexuale feminine recomanda:

Comunicarea in cuplu – unele cupluri nu vorbesc niciodata despre sex, insa comunicarea deschisa si onesta cu partenerul despre ce va place sau ce nu va place, poate insemna o viata intima de calitate superioara.

Un stil de viata sanatos – evitati consumul excesiv de alcool, caci alcoolul diminueaza reactiile sexuale. De asemenea, renuntati la fumat si incepeti sa faceti sport. Fumatul restrictioneaza circulatia sangvina, iar mai putin sange care ajunge la organele sexuale inseamna o diminuare a excitatiei si a intensitatii orgasmului. Exercitiile aerobice practicate cu regularitate, va pot creste rezistenta fizica, va imbunatateste imaginea despre propriul corp si va reda buna-dispozitie. De asemenea, nu uitati sa va faceti timp si pentru relaxare. Invatand sa va relaxati si sa eliminati stresul cotidian, veti creste abilitatea de a va concentra pe actul sexual si astfel veti obtine o mai buna excitatie.

Un specialist in sanatate mintala – vorbiti cu un psihoterapeut specializat in probleme de sexualitate si cuplu. Terapia include deseori si tehnici de a va optimiza raspunsul sexual, metode de a spori intimitatea in cuplu si recomandari privind diverse materiale informative sau exercitii pe care sa le faceti cu partenerul. Cu ajutorul unui specialist, puteti dobandi o mai buna intelegere a identitatii sexuale, a convingerilor si a atitudinilor pe care le aveti fata de sex, a manierei in care comunicati in cuplu si a starii emotionale generale.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.