Disfunctiile erectile pot fi semn al diabetului sau al bolilor de inima

Problemele erectile pot constitui un marker pentru alte afectiuni grave precum bolile cardiovasculare si diabetul, sunt de parere oamenii de stiinta australieni care au realizat un studiu pentru a stabili legatura dintre sanatatea reproductiva a barbatului si starea sa generala de sanatate.

Pe langa bolile cardiovasculare si diabetul care pot avea drept simptom disfunctiile erectile, Dr. Carol Holden, Dr. Carolyn Allan si Dr. Robert McLachlan de la Centrul de Andrologie al Universitatii Monash, Australia, au identificat o stransa legatura intre afectiunile reproductive, pe de o parte, si obezitate si depresie, pe de alta.

Citeste si:  Viata sanatoasa inseamna alimentatie sanatoasa

„Studiile arata ca gradul de risc pentru afectiuni cardiovasculare dupa ce se instaleaza o disfunctie erectila este similar celui pe care il prezinta un barbat fumator”, explica Allan.

Studiul a aratat ca la barbatii cu varsta peste 20 de ani care fusesera diagnosticati cu disfunctii erectile, prevalenta aterosclerozei era de doua ori mai mare comparativ cu barbatii reproductiv sanatosi, in timp ce la barbatii diagnosticati cu diabet, incidenta disfuntiilor erectila variaza intre 34% si 89%. Specialistii concluzioneaza astfel ca disfuctiile erectile pot fi un simptom al diabetului nediagnosticat inca si recomanda ca in cadrul evaluarii pentru disfunctii erectile, pacientul sa fie supus si unui test de glicemie.

Citeste si:  Cele mai frecvente 5 boli de piele

„In ciuda dovezilor stiintifice din ce in ce mai numeroase care sustin legatura dintre starea de sanatate generala si sanatatea reproductiva, este necesar un studiu longitudinal care sa duca la o mai buna intelegere a interactiunii dintre aceste afectiuni”, a adaugat Allan, mentionand ca studiul ar trebui sa ia in calcul toti factorii medicali, psihosociali si de mediu care impacteaza sanatatea barbatului pe durata intregii sale vietii.

Citeste si:  Cand ti-ai verificat ultima oara trusa de machiaj

Sursa: Medical Journal of Australia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.