fbpx

Dispozitivele intrauterine pot fi folosite in tratarea cancerului de endometru

Dispozitivele intrauterine, folosite initial ca metoda de contraceptie, pot fi de asemenea intrebuintate in tratarea si videncarea cancerului de endometru, potrivit unui nou studiu. Rezultatele ofera sperante tinerelor femei diagnosticate cu aceasta boala, care afecteaza mucoasa uterului, pentru ca tratamentul exclude histerectomia, ele putand duce la termen sarcinile dorite.

Prin noul studiu clinic realizat de o echipa de cercetatori din Italia s-a analizat eficienta folosirii unui dispozitiv intrauterin care elibereaza treptat o doza din hormonul levonorgestrel, in combinatie cu o injectie lunara cu hormonul eliberator de gonadotropina (GnRH), timp de sase luni. Levonorgestrelul administrat intrauterin inhiba desvoltarea captuselii uterului, in timp ce GnRH stopeaza productia de oestrogen, un hormon care contribuie la dezvoltarea cancerului endometrial.

Femeile care au participat la studiu fusesera diagnosticate cu hiperplazie endometriala atipica (HEA) – precursor al cancerului de endometru – sau cu cancer de endometru in faza incipienta. Intre anii 1996 si 2009, cele 39 de paciente, cu varsta intre 20 si 40 de ani, au fost tratate la Institutul European de Oncologie din Milano. Dispozitivul intrauterin a fost purtat timp de un an, pentru ca apoi sa fie indepartat, in cazul in care cancerul nu a continuat sa se dezvolte sau nu a revenit, permitand femeilor sa-si planifice sarcina. Dupa indepartarea dispozitivului, pacientele au fost chemate la control la fiecare sase luni. Odata ce au putut duce la termen sarcinile dorite, s-a apelat la histerectomie pentru a se elimina orice risc de revenire a cancerului.

Citeste si:  700 de medici participa la Conferinta Nationala "Medicina Bazata pe Dovezi"

Dintre cele 20 de paciente disgnoticate cu HEA, 95% au raspuns la tratamentul initial, desi patru au necesitat o noua runda de tratament. Dintre cele 14 paciente cu cancer endometrial in faza incipienta, 57,1% au raspuns complet la tratament, boala progresand la doar patru dintre ele. Noua dintre femei au inregistrat 11 sarcini spontane, dintre care noua au fost duse la termen in conditii normale.

„Folosirea dispozitivelor intrauterine ne-a permis sa eliberam o doza mult mai mare de levonorgestrel la nivelul suprafetei endometriale, decat este posibil printr-o pastila cu administrare orala. In plus, nivelul de hormoni este mentinut scazut in sange, evitandu-se astfel numeroasele efecte adverse ale terapiei hormonale orale”, explica dr. Lucas Minig, unul dintre autorii studiului. Acesta a adaugat ca rezultatele studiului ofera noi optiuni in administrarea medicatiei – in acest caz, progesteron – direct in organul afectat – in acest caz, uterul. Spre exemplu, pentru bolile uterine, ar putea fi posibil ca dispozitivele intrauterine sa fie folosite pentru chemoterapie sau administrarea altor substante active direct in uter, chiar si la femeile aflate la menopauza, in vederea vindecarii cancerului si evitarii interventiei chirurgicale.

Citeste si:  Indigestia – ce este si cum putem sa o prevenim

Cancerul de endometru este a sasea cea mai frecventa forma de cancer la femeile din intreaga lume, in 2008 fiind estimate peste 280.000 de cazuri la nivel mondial. Tratamentul obisnuit este histerectomia totala, care presupune extirparea uterului si ovarelor, ceea ce inseamna ca pacienta isi pierde orice sansa de a avea copii. In unele cazuri, pacientele pot fi supuse unei terapii hormonale orale pentru incetinirea dezvoltarii cancerului, insa terapia hormonala sistemica poate avea efecte adverse precum eruptiile cutanate, greata si vomismente, migrene si sangerari uterine anormale.

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.