fbpx

Distonia si formele sale

Ce este distonia?

Distonia este o tulburare a miscarii in care muschii se contracta in mod involuntar. Mecanismul neurologic care face ca muschii sa se relaxeze atunci cand nu sunt folositi nu functioneaza corespunzator. Muschii opusi se contracta deseori simultan ca si cand ar concura sa preia controlul asupra unei zone a corpului. Contractiile involuntare ale muschilor determina miscari repetitive si deseori nefiresti ale corpului, precum si posturi ale corpului neobisnuite, neregulate.

Distonia poate afecta o singura zona a corpului sau poate fi generalizata, afectand mai multe grupe de muschi. Distonia afecteaza barbati, femei si copii de toate varstele. Distonia provoaca diferite grade de dizabilitate si durere, de la usoare la severe. In prezent nu exista un leac pentru distonie, insa exista diferite optiuni de tratament.

Citeste si:  Acupunctura

Desi exista mai multe forme de distonie, iar simptomele par a fi foarte diferite, elementul comun al formelor de distonie sunt contractiile musculare repetitive, involuntare si deseori torsionare.
Distonia este o afectiune cronica, insa marea majoritate a formelor de distonie nu afecteaza cognitia, nivelul de inteligenta si nici nu scurteaza viata. Principala exceptie este distonia care apare ca simptom al unei alte afectiuni si poate duce la complicatii.

Cum este diagnosticata distonia?

In acest moment nu exista un singur test prin care sa se confirme sau sa se infirme diagnosticul de distonie. In schimb, diagnosticul sta in abilitatea medicului de a identifica simptomele distoniei si a obtine un istoric medical complet de la pacient. Pentru a diagnostica corect distonia, medicul trebuie sa recunoasca semnele fizice si sa fie familiarizat cu simptomele bolii. In anumite cazuri, acesta poate recomanda diferite analize pentru a exclude alte afectiuni. Medicul neurolog specializat pe tulburari de miscare este cel care pune diagnosticul si trateaza, de obicei, cazurile de distonie.

Citeste si:  Sporturi de iarna

Diagnosticul distoniei poate include:

istoricul medical al pacientului
istoricul medical al familiei pacientului
studii de laborator – teste de sange, de urina, analiza fluidului cerebrospinal
tehnici imagistice – electromiografia (EMG) sau electroencefalografia (EEG)
teste genetice (pentru anumite forme de distonie)
teste care exclud existenta altor afectiuni

Pentru a identifica forma de distonie de care puteti suferi, medicul specialist va dori sa obtina informatii legate de urmatoarele aspecte deosebit de importante:

Citeste si:  Trecerea de la scutecel la olita

varsta la care s-au declansat simptomele
zonele corpului afectate de simptome
ce se cunoaste despre cauza declansarii simptomelor
daca distonia se manifesta insotita de simptome ale altor tulburari neurologice

Care sunt formele de distonie?

Formele de distonie cunoscute sunt urmatoarele:

Distoniile focale
Distonia generalizata cu declansare precoce
Distonia dopa-responsiva
Distonia mioclonica
Distonia cu declansare rapida
Distonia paroxismala sau diskineziile
Distoniile secundare
Distonia psihogenica

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.