Divortul la maturitate, un pas pe care sa-l justifici cuplului si celorlalti

Cand o casatorie se desface in primele luni, cand membrii cuplului nu au apucat inca sa se cunoasca prea bine pare de inteles, in linii mari faptul ca au divortat. Nu s-au cunoscut indeajuns, au fost prea grabiti etc. Divortul sau despartirea pare sa fie in ton cu generatia lor. Un act impulsiv, specific tinerilor si care nu s-a materializat intr-o relatie pe termen lung. Este aici terenul de „antrenament” in care functionarea unui cuplu, propriile fantasme se realizeaza in raport cu un celalalt.

Dupa un timp, un divort pare din ce in ce mai putin probabil, iar oamenii se obisnuiesc ca cei doi sa fie impreuna, sa fie un cuplu, sa aiba un copil sau mai multi, sa aiba o casa, masina, mobila, piscina sau functie de nivelul de trai diferite obiecte. Se creeaza o impresie de coeziune, de stabilitate si oamenii incep sa se raporteze astfel la aceasta stare. Familia pare sa devina un corp cu parti care functioneaza, se misca etc. Se creeaza un fundal pe care cuplul evolueaza in conformitate cu niste norme, reguli si fantasme, cu propriile dorinte si propriile angoase.

Citeste si:  Lentilele heliomate, indicate pentru sezonul rece

Se intampla uneori ca dupa 10, 15 sau 20 de ani sa apara in acest cuplu un divort, o separare a membrilor familiei care nu mai pot sa traiasca impreuna. Ceea ce pana atunci parea sa fie un fundal devine brusc un subiect de interes, o preocupare si creeaza celorlalti o temere si o angoasa puternica. Prin ceilalti inteleg cei din mediul familiei respective. Este o activitate de stupefactie, de incredibil care se instaureaza si nimeni nu mai intelege nimic sau, cel putin, asa pare.

Aici nu mai apare ca ceva impulsiv, ci ceva care a fost creat. In acest gen de divort vorbim despre punctul de pornire in casatorie, despre ceea ce a facut ca cei doi sa corespunda reciproc intr-un punct al vietii. Putem spune ca in acel moment, cei doi corespundeau din punct de vedere fantasmatic si isi puteau experimenta intr-un mod de functionare suficient ceea ce era fantasma lor.

Intre timp au aparut modificari, lucruri diferite s-au intamplat cu cei doi. Ceea ce era satisfacator acum 10, 15 sau 20 de ani a devenit astazi inacceptabil. Acest lucru determina pe cei doi sa se situeze intr-o postura de continua adaptare la schimbarile reciproce de pozitie fata de diferite nevoi, fantasme etc. Ceea ce era satisfacator ca masculinitate in urma cu ani, astazi a devenit insatisfacator. Daca initial pentru ea o fantasma a protectiei barbatului era posibila si facea ca ea sa accepte diferite laturi negative ale lui, astazi nu mai este posibila compensarea. Tot felul de lucruri se pot intampla iar relatia sa se degradeze intrucat aceste aspecte trec neobservate.

Citeste si:  Spune STOP celulitei cu jive

De asemenea, tot neobservate sunt si punctele vazute de terti. Ei sesizeaza faptul ca relatia nu (mai) merge, faptul ca apar conflicte majore, ca apar stari de calm exagerat, de tensiune nejustificata la modul real, dar au tendinta de a le considera ca facand parte din fundal. Ei sunt la fel de surprinsi de ceea ce se intampla, ca si membrii cuplului. Apare un efect de obnubilare, incapacitatea de a vedea lucruri evidente pentru ca asta ar presupune ca ei nu mai sunt imaginati la fel, ar presupune o schimbare care este de neconceput si care nu ar fi economica daca ar fi vazuta, intrucat presupune o investire.

Citeste si:  Eticheta nutritionala, o sursa vitala de informare pentru alimentatia sanatoasa

Rolul divortului in aceasta situatie este de a fi o incercare disperata de a atrage atentia asupra modificarilor aparute in lumea interna a cuplului si pe care nimeni nu vrea sa le vada. Rolul lui, in cele mai multe cazuri nu este de a asigura divortul, ci de a permite modificari fundamentale a modului de functionare a cuplului. El se intampla doar daca acest mod de functionare nu este permis sa se modifice. Este posibil ca un alt partener sa raspunda mult mai bine nevoilor actuale ale persoanelor si atunci divortul este o inlocuire a unui mod de functionare nerealist cu unul adaptat cerintelor.

Divortul la maturitate merita o atentie psihologica data de analiza cauzelor, a motivelor fantasmatice ale infiintarii cuplului si modul in care s-au transformat acestea in decursul timpului. Pana la urma ei sunt aceiasi, dar modul lor de functionare este diferit.

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.