fbpx

Dor si gelozie: doua sentimente distincte, dar cu un teren comun

Aceste randuri au venit in urma unor ganduri dupa o sedinta de psihoterapie, cand un pacient „gelos de felul lui” sau asa se exprima, ajungea in terapia sa vorbeasca despre situatiile precedente de dor de celalalt. Din ceea ce transmitea, parea ca afectul era acelasi.

Cand vorbim despre gelozie, un aspect aproape omis, dar foarte important, este dat de absenta fizica a obiectului iubit de langa protagonist. Gelozia este manifesta atunci cand apare absenta fizica. Fantasma gelosului se manifesta in contextul in care celalalt nu este in prezenta simturilor sale – auditive, vizuale si de ce nu si a celorlate – olfactive, de exemplu. Absenta fizica este spatiul care permite afirmarea geloziei.

Pacientul este astfel prins intr-o poveste a absentei, in care celalalt devine prezent, dar in relatie cu o alta persoana sau cu o alta activitate.

Un sentiment care este foarte legat de absenta fizica este „dorul”. Prin dor o persoana isi manifesta suferinta pentru absenta celuilalt. Nu atat a suporta absenta reala a celuilalt, cat a dorintei si/sau nevoii de celalalt. Starea de tensiune in situatia de dor este foarte mare, dar ea este data de neputinta de a suporta dorinta proprie.

In ambele cazuri (de dor si de gelozie) este o suplinire a absentei senzoriale a celuilalt prin constructia unei fantasme date. Una de suferinta, de melancolie, de pierdere, de durere psihica si una de furie, ura, tensiune. Obiectul reprezentat de celalalt exista in ambele situatii si este o absenta concomitenta a lui in plan real. Putem presupune cu usurinta ca acest obiect are un impact major asupra protagonistului.

Din cauza acestui impact putem vorbi cu usurinta ca o persoana pune in celalalt, in cel care este absent fizic o parte importanta din el. Si atunci terapia geloziei poate deveni o terapie a partii importante pe care o pune celalalt in el. Dar si o terapie a prezentei si absentei.

Citeste si:  Celule stem extrase din dintii "de lapte" pentru tratamentul bolilor varstei adulte

Exista dor la persoana geloasa? Este gelozie in cazul dorului? Ceea ce face ca cele doua stari, altfel asemanatoare, sa fie foarte diferite este dat de o treia persoana. In cazul geloziei avem o terta parte care constituie un pericol. In cazul dorului relatia este in doi – cel ramas si cel absent. In cazul geloziei avem persoana abandonata, cel care inseala si amantul. Furia pare motivata de aceasta a treia persoana care devine extrem de activa in relatia cu celalalt.

In amandoua, componenta de satisfacere sexuala este importanta. Putea sa consideram furia gelosului o forma de suferinta a absentei? Cu siguranta sunt cazuri in care putem sa spunem asa ceva, dar ceea ce nu explica de ce este necesara cea de a treia persoana.

Starea de dor pare a lua sfarsit atunci cand celalalt revine fizic. Starea de gelozie pare sa nu se termine niciodata. Oare pentru ca aceasta a treia persoana este foarte importanta? Pentru ca oricat de mult s-ar intoarce celalalt, el va veni mereu fara aceasta a treia persoana.

Citeste si:  Inflamarea polipilor la copii

Cand vorbim despre gelozie, tema care merita atentia va fi mereu acest amanunt – cine este acest amant, amanta care reuseste sa fie o persoana atat de disponibila pentru propriul partener. Sa mutam discutia in planul relatiei mama – copil. Atunci cand copilul creste, el ajunge sa aiba un partener. Acest partener devine o persoana suficient de interesanta pentru toata lumea intrucat intra in familie. Sa ne intrebam de ce relatia soacra – nora este atat de celebra sau intreaga poveste a „soacrei” de la bancuri si pana la povesti?

Articol realizat de: psiholog-psihoterapeut Claudiu Ganciu.

Adresati autorului comentariile dumneavoastra, dand click aici.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.