Dulciurile tin la distanta infectiile mortale

Conform unui nou studiu, o substanta extrasa din radacina de lemn-dulce, folosita frecvent in compozitia dulciurilor, poate ajuta in combaterea unor infectii rare, dar mortale.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Texas, Departamentul Medical si de la Spitalul de copii Shriners a dezvaluit ca substanta denumita glicirizina poate fi o unealta eficienta in lupta contra infectiilor rezultate in urma arsurilor severe, infectii care sunt rezistente la antibiotice si care ameninta insasi viata individului afectat.

Citeste si:  Congresul National de Psihotraumatologie 2011 - o prima editie de succes

Studiul a aratat ca la cobaii cu arsuri glicirizina a crescut abilitatea pielii deteriorate de a crea proteinele ce constituie prima linie de aparare impotriva infectiilor cu bacilul piocianic, Pseudomonas aeruginosa.

Aceste proteine, denumite peptide antimicrobiene, actioneaza prin punctia membranei celulare a bacteriei de catre proteina.

„Speram ca aplicarea medicala specifica a glicirizinei sa duca la scaderea ratei mortalitatii asociata cu infectia la pacientii cu arsuri”, a declarat Fujio Suzuki, unul dintre cercetatorii implicati in proiect.

Citeste si:  Durerile de ureche

„Arsurile sunt cele mai dureroase rani. La aceste dureri insuportabile provocate de arsuri contribuie si infectiile mortale cu bacilul piocianic care survin in urma arsurilor grave”, declara dr. John Wherry, editor adjunct al Journal of Leukocyte Biology.

„Aceasta cercetare poate fi considerata un prim pas spre crearea de noi medicamente care sa ajute la prevenirea sau tratarea Pseudomonas aeruginosa”, adauga acesta.

Citeste si:  De ce ne simtim mereu obositi

Dr. Fujio Suzuki declara ca este nevoie de mai multe etape de cercetare pentru a determina daca, si in ce masura aceste descoperiri pot fi folosite si la pacientii suferinzi de fibroze chistice, care pot dezvolta si ei infectii cu Pseudomonas aeruginosa, la plamani.

Sursa: Journal of Leukocyte Biology


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.