fbpx

Durerea

Ce inseamna o durere de cap, menstruala, de spate sau de stomac, stii in mod sigur si probabil ca nu o data ti-ai dorit sa nu fi aflat niciodata. Insa te-ai gandit vreodata cat de importanta este durerea pentru bunastarea si pentru… sanatatea ta? Poate parea ciudat, insa durerea este cea care ne tine in viata si ea nu trebuie niciodata ignorata.

Im medicina, durerea este considerata o senzatie fizica de disconfort provocata de o rana sau o boala. Asadar, durerea este un efect al unei boli si nu o boala in sine, este o senzatie, o perceptie si nu o stare a corpului, dovada ca persoanele cu membre amputate simt durere exact in membrul lipsa.
Durerea este acuta sau cronica, diferenta dintre ele fiind aceea ca durerea acuta este de scurta durata si are o cauza usor de identificat (de obicei o leziune a tesutului sau a organelor interne), pe cand cea cronica dureaza mai mult si nu este neaparat asociata cu o rana sau o boala.

Citeste si:  Jumatate dintre romancele din orase risca sa aiba bebelusi cu malformatii congenitale

Inainte de a-ti dori o viata fara durere, gandeste-te ce ar insemna asta: boli grave care avanseaza fara sa-ti poti da seama ca suferi de ele, muschi care se rup pentru ca nu stii pana unde sa-i fortezi. Iata cat de mult te ajuta durerea. Este intr-adevar neplacuta, dar e si unul din cele mai importante mecanisme de aparare ale organismului. Daca ea nu ar exista, te-ai putea rani grav fara ca macar sa-ti dai seama, ai lasa netratate boli care iti ameninta viata. Daca totusi raul a fost facut si te-ai ranit, tot durerea te ajuta in procesul de vindecare, pentru ca, in mod instinctiv, vei avea grija de locul ranit, doar pentru a nu mai simti din nou disconfortul. Copiii care nu simt durerea (nascuti cu boala numita analgezie congenitala) se ranesc grav pentru ca nu dezvolta frica de durere si nu se feresc de lucrurile de care se tem copiii obisnuiti.

Citeste si:  Imbunatatire circulatie

Durerea poate fi ascutita sau „surda”, poate fi continua sau sub forma de crampe, poate sa fie localizata undeva anume, sau poate fi resimtita peste tot (durerea musculara din timpul gripei), insa intotdeauna are o cauza, adeseori mult mai grava decat durerea in sine.

Pentru a te simti mai bine, dar si pentru a-ti putea continua activitatile zilnice, apelezi la analgezice. Evident ca este solutia cea mai buna si cea mai indicata, dar numai atunci cand stii ce provoaca durerea. A trata durerea fara a-i cunoaste cauza este o greseala mare, pe care multi dintre noi o fac. Lasa comoditatea la o parte si mergi la medic de cate ori simti o durere straina si nu reusesti sa-i identifici cauza. Asta te poate scuti de tratamente chinuitoare si perioade lungi de convalescenta.

Citeste si:  Alergii

Revenind la analgezice, cel mai indicate sunt cele usoare, pe baza de aspirina, paracetamol sau ibuprofen. Dar o durere cu cauza necunoscuta, deci netratata, te impinge sa cauti analgezice din ce in ce mai tari. Opioidele (morfina, codeine), sedativele (fenobarbital) sau combinatia lor pot fi eficiente in combaterea durerii, insa niciodata nu vor trata cauza. In plus, lista efectelor secundare (printre care si dependenta) si a contraindicatiilor este lunga, motiv pentru care numai medicul iti poate recomanda un analgezic puternic.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.