Dureri de spate, brate si gat: semn ca petreceti prea mult timp la laptop

Expertii sunt de parere ca daca experimentati dureri de spate, de brate si gat, cel mai probabil acestea sunt rezultatul timpului indelungat petrecut in fata laptop-ului. Din cauza felului in care este proiectat, folosirea laptop-ului conduce inevitabil la o postura deficitara, a explicat coordonatorul studiului, Kevin Carneiro de la Universitatea din North Carolina.

In plus, scrisul la laptop poate cauza sindromul tunelului carpian, o afectiune in care nervul care traverseaza incheietura isi pierde mobilitatea si functionalitatea.

Pentru a contracara disconfortul, Carneiro recomanda ca intre coate, genunchi si solduri, corpul sa formeze un unghi de 90 grade, iar privirea sa fie atintita drept asupra partii superioare a monitorului. Din pacate insa, pentru ca laptop-ul are incorporate atat tastatura, cat si monitorul, cele doua elemente nu pot fi pozitionate independent una fata de cealalta.

Citeste si:  Jocurile pe calculator ajuta la recuperarea dupa un accident vascular cerebral

O solutia propusa de specialist ar fi aceea de a conecta laptop-ul fie la un alt monitor, fie la o alta tastatura, care sa poate fi amplasate in pozitia si la inaltimea potrivite. De asemenea, inainte de a cumpara un laptop, ni se recomanda sa ne informam cu privire la greutatea acestuia si a accesoriilor sale, de vreme ce, cel mai probabil, le vom transporta purtandu-le pe umar.

Citeste si:  Top 10 inovatii medicale propuse pentru anul 2010

In plus, un scaun ajustabil, cu functie de sustinere a spatelui, ne poate fi de folos pentru a nu mai fi nevoiti sa ne arcuim spatele si gatul pentru a lucra si a privi la laptop. Mouse-ul trebuie sa fie amplasat intr-o pozitie neutra, astfel incat sa nu suprasolicitam incheietura mainii.

Alte sfaturi oferite de Carneiro se refera la pauze, care trebuie luate la fiecare 20 de minute si folosite drept prilej pentru a face cateva exercitii fizice usoare, precum si la hidratare. Consumand o cantitate suficienta de apa, discurile coloanei vertebrale vor fi lubrifiate si mai rezistente, a explicat cercetatorul, adaugand ca identificarea precoce a simptomelor ne ajuta sa prevenim efectele negative pe termen lung ale folosirii laptop-ului. Principalele simptome de care sa tinem seama sunt durerile puternice de ceafa si umeri, migrenele localizate in special in crestetul capului si durerile sau furnicaturile la nivelul incheieturii si degetelor, cu precadere in degetul mare.

Citeste si:  Tahicardia

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.