Dureri insuportabile de umar: vedeti cum va ajuta kinetoterapia

Periartrita scapulo-humerala (PSH) reprezinta un sindrom clinic caracterizat de durere, limitare de mobilitate, impotenta functionala a umarului, asociate in diverse grade, determinate de leziuni ale tesuturilor periarticulare (tendoane, burse sau capsula articulara). La nivelul tendoanelor umarului are loc un proces de uzura, de degenerare (mai ales la pacienti de peste 40-50 ani), cu favorizarea ruperii unor fibre si aparitia de calcificari. Pe fondul acestor leziuni, care raman mult timp asimptomatice, apar episoade inflamatorii, favorizate de microtraumatisme (de ordin profesional), de suprasolicitarea articulara sau de expunerea la frig.

PSH se poate prezenta sub forma a patru tablouri clinice:

umarul dureros simplu, in care durerea de la nivelul umarului este de intensitate medie, se accentueaza la miscarea de rotatie si abductie (indepartarea bratului de corp) si se poate intensifica nocturn, mai ales daca pacientul se culca pe umarul suferind.

Citeste si:  Ce nu stiati despre menopauza...

Tratamentul consta in repaus articular (se imobilizeaza umarul cu o esarfa, cu o perna mica plasata in axila), aplicarea locala de gheata si electroterapie in scop antialgic si antiinflamator; pe masura ce durerea scade in intensitate, se incepe un program de kinetoterapie specific, in scopul prevenirii aparitiei fibrozei si al mentinerii mobilitatii normale articulare. Miscarile pot fi efectuate in apa calda, aceasta calmand durerea si relaxand contracturile musculare asociate. Se asociaza masajul sedativ, initial la nivelul coloanei cervicale si toracale, apoi si la nivelul umarului. In absenta tratamentului sau in cazul unui tratament prost condus, umarul dureros simplu poate evolua spre umar dureros acut (hiperalgic) sau umar mixt.

umarul acut hiperalgic – durerea are o intensitate foarte mare, iradiaza pe brat si impiedica miscarile bratului (simpla atingere a umarului determina durere). Simptomatologia este datorata unei tendinite calcifiante in puseu inflamator sau migrarii elementelor calcificate in bursa subacromiodeltoidiana.

Citeste si:  Atitudinea fata de intimitate, influentata de procesele chimice din creier

Tratamentul consta in repaus articular al umarului in esarfa (3 zile), cu inlaturarea progresiva a imobilizarii in urmatoarele zile. Se asociaza crioterapia pentru scaderea inflamatiei si durerii, electroterapia (laserterapie, TENS, curenti interferentiali, ionizari cu substante antiinflamatoare), iar dupa ce durerea scade mult in intensitate, se tatoneza mobilizarile in articulatia umarului si se incepe programul de kinetoterapie ca la umarul simplu dureros.

umarul mixt – asociaza umarul dureros de origine tendinoasa cu o limitare a mobilitatii (pe flexie, abductie si rotatii) datorate mai ales unei contracturi musculare antialgice.

Tratamentul este similar umarului simplu dureros (in faza dureroasa). Kinetoterapia joaca rolul principal in tratamentul umarului mixt si urmareste recuperarea mobilitatii complete in articulatia umarului si cresterea fortei musculare pe muschii hipotoni. Se foloseste toata gama de curenti terapeutici, masajul, termoterapia locala (parafina, perna electrica), hidrokinetoterapia.

Citeste si:  Dieta Scarsdale

umarul blocat – se manifesta prin durere (la inceputul bolii) si prin reducerea marcata a miscarilor umarului. Substratul fiziopatologic il reprezinta inflamatia capsulei articulatiei glenohumerale, care evolueaza spre fibroza (capsulita retractila).

Cel mai corect tratament este cel profilactic, prin posturarea corecta a umarului simplu dureros sau hiperalgic, prin kinetoterapie corecta a umarului dureros simplu si umarului mixt, prin mobilizarea precoce si regulata la cei predispusi (hemiplegici, operati pe membrul superior sau pe torace, cei care au suferit un traumatism). Chiar daca, in principiu, evolutia spontana merge spre vindecare, kinetoterapia accelereaza foarte mult procesul de vindecare. In caz de esec al tratamentului conservator, se intervine chirurgical – se practica mobilizarea sub anestezie generala, artroscopie cu mobilizare fortata.

Dr. Alexandra Constantin – Medic de recuperare, medicina fizica si balneologie – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.