fbpx

Durerile de gat – mai frecvente vara decat in anotimpul rece

Este vara, temperaturile sunt aproape de nesuportat si tuturor ne place sa facem din cand in cand cate un exces, band o apa prea rece sau devorand pur si simplu inghetata din congelator. Si, de obicei, consecintele nu se lasa asteptate: durerile de gat sunt mai frecvente decat in anotimpul rece. Bineinteles, exista multe cauze pentru durerile de gat: microbii si bacteriile care isi fac de cap in gatul nostru, infectii ale nasului si ale sinusurilor paranazale, infectii ale laringelui, inflamarea faringelui sau a amigdalelor. De cele mai multe ori, durerea de gat este mesagerul racelii sau gripei, insa vara – in general – ne atrage mai mult atentia asupra lipsei de cumpatare, conferindu-ne o stare de disconfort.

Am ales sa scriu despre acest subiect pentru ca personal cunosc din ce in ce mai multe cazuri in care persoana afectata apeleaza la antibiotice, sarind chiar si peste pragul celebrelor si nenumaratelor bombonele de supt pentru ameliorarea durerilor de gat. Eu am facut un exercitiu de memorie si am ajuns la varsta copilariei, cand bunica ma trata cu tot felul de remedii babesti, care isi faceau intotdeauna rapid efectul. Acestea se imparteau mai mereu in trei categorii: compresele de peste noapte, ceaiurile si gargara din timpul zilei.

Citeste si:  Colesterol

Compresele. Probabil cea mai cunoscuta compresa este cea facuta din cartofi taiati marunt si infasurati intr-o batista imbibata in spirt. Pana dimineata, eram un copil fericit, indiferent de cat de amarat fusesem seara. O alta compresa este cea din varza – aceasta leguma cu puteri miraculoase – pe care o preparam prin stoarcerea cotorului, continutul se aplica in jurul gatului si se fixeaza cu o esarfa, preferabil din lana. Recent, am invatat un alt truc, pe care a binevoit sa mi-l spuna o vanzatoare de la un magazin naturist. Este vorba despre compresa de loess. Se amesteca un strop de apa cu 5 lingurite de loess, pana devine o pasta omogena, dupa care se intinde intr-o esarfa cat mai groasa, pe care ti-o fixezi in jurul gatului. Aceasta compresa se schimba odata la cateva ore, cand loessul se usuca.

Citeste si:  Wentworth Miller, Michael Scofield din "Prison Break", adora mancarea facuta de mama lui!

Gargara. Recunosc, nu a fost niciodata printre metodele mele preferate de vindecare. Preferam sa stau infofolita cu o batista rece inmuiata in spirt, decat sa-mi „clatesc” gura cu tot soiul de lichide cu gust ciudat. Insa sucul de lamaie cu miere nu este atat de neplacut. Poti opta si pentru diluarea uleiului de cedru (cateva picaturi) combinat cu cel de eucalipt (cateva picaturi) intr-un pahar cu apa calduta. De asemenea, mugurii de pin sunt intotdeauna o salvare pentru cei aflati in suferinta din cauza nedoritelor dureri de gat. Fierbe 50 de grame de muguri de pin intr-un litru de apa, dupa care lasi circa o jumatate de ora la racit si faci gargara cu zeama obtinuta. Cea mai eficienta, din punctul meu de vedere, este insa tinctura de propolis. Torni doua, trei picaturi de tinctura de propolis direct in gat, inspiri de cateva ori si repeti procesul de trei ori pe zi. Efectul va fi garantat, ramane de vazut daca suporti si senzatia de arsura pe care aceasta ti-o da.

Ceaiurile. In primul rand, vreau sa destram un mit: acela conform caruia ceaiul fierbinte ar vindeca durerile de gat. Ba, din contra, lichidul fierbinte nu va reusi decat sa inflameze si mai mult zona afectata. Orice ceai caldut insa este de ajutor, in special cel de eucalipt sau cel de lemn dulce, care au proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Cu un gust mai putin placut sunt ceaiurile din foi de ceapa si usturoi sau cele de patrunjel, insa acestea se constituie in adevarate medicamente miraculoase impotriva durerilor de gat. Pentru a evita de la bun inceput aceste dureri, iti poti face o rutina zilnica in care sa incluzi o cana de ceai cu miere si lamaie, la micul dejun si o portie de supa calda in fiecare seara.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.