fbpx

Ecografii in sarcina (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Am stabilit in prima parte a acestui articol de ce si cat de importante sunt ecografiile facute in sarcina, acum este momentul se mai detaliem putin subiectul, astfel incat gravidele care ne citesc sa fie bine documentate si sa elimine orice dubiu sau intrebare pe care o pot avea. Sunt ecografiile daunatoare pentru fat? Studiile ginecologice arata ca nu, intrucat ecografiile sunt o metoda neivaziva, ce nu deranjeaza in nici un fel fatul din burtica. Cu toate acestea, exista doua precautii de care atat mamicile cat si medicii ginecologi trebuie sa tina seama. Prima este ca in primul trimestru de sarcina, respectiv in primele 12 saptamani de viata intrauterina ale fatului ecografiile nu sunt contraindicate insa este bine, ca metoda de precautie, ca numarul lor sa fie limitat. In principal de fac 2 ecografii in primul trimestru, una pentru cofirmarea sarcinii si una menita sa depisteze activitateacardiaca a fatului.
Intrucat ecogarfele foarte performante pot percepe activitatea cardiaca inca de la 4 saptamani,e ste posibil sa puteti face o singura ecografie, urmand sa va mai intalniti cu bebe doar in trimestrul doi.
Indiferent cat de tentanta este posibilitatea de a-l vedea cat de des pe micutul din burtica, nu uita ca scopul ecografiei este de a va informa asupra starii lui de santate si nu de a va deschide un album cuftografii intrauterine.
Citeste si:  Cum tratam lacrimarea excesiva?
O alta precautie indicata de Societate de Ecografie Medicala Briatnica este aceea de a nu indrepta sonda ecografica in mod direct asupra urechii fatului, intrucat acesta aude ultrasunetele si il deranjeaza daca sunt prea puternice. Ecografiile la nivelul capului sunt indicate numai atunci cand se suspecteaza malformatii sau defecte faciale respectiv craniene.
Citeste si:  Secretia pielii de broasca sud-americana poate vindeca diabetul
Cate ecografii sunt cu adevarat necesare si cate sunt un moft? E destul de greu de tras linia intre cele doua idei mentionate mai sus, insa un lucru este clar: pe parcursul sarcinii sunt absolut necesare 3 ecografii, cate una pentru fiecare trimestru de sarcina, la anumite varste gestationale, respectiv in saptamanile critice pentru dezvoltarea fatului. Majoritatea medicilor ginecologi insa, practica cate o egrafie lunara, astfel ca la fiecare control pe care il faci la ginecolog, adica o data la 4 saptamani, ti se va face o ecografie pebntru a vedea care este nivelul de dezvoltare al fatului si cum evolueaza sarcina. Astfel de ecografii lunare nu sunt un moft si in masura in care ti le permiti, este ideal sa le faci, pentru ca ajuta foarte mlt la stabilirea unui grafic de crestere si dezvoltare a copilului si depistarea eventualelor probleme. 90% din probelemle depistate timpuriu pe cale ecografica pot fi remediate medicamentos sau prin repaos total, important este ca atat medicul cat si gravida sa stie de ele din timp.
Citeste si:  Persoanele care consuma curry sunt mai putin expuse aparitiei artritelor
Care este ecografia cea mai importanta care se face in sarcina? De departe cea mai importanta ecografie este cea de morfologie fetala, care se face la 22 de saptamani si este de cele mai multe ori o ecografie 3D. Aceasta permite depistarea malformatiilor la fat, astfel ca mama este inca in timp pentru a face un eventual avort. De ce la 22 de saptamani? Pentru ca la aceasta varsta gestationala copilasul este gata format insa este destul de mic pentru a putea fi urmarit indeaproape, plus ca este destul lichid amniotic pentru a obtine toate imaginile necesare unei diagnosticari corecte.
Haine pentru copii

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.