Ecografii obligatorii in sarcina, trimestrul III

Please select a featured image for your post

Daca ai ajuns cu bine in trimestru III, inseamna ca ai deja in burtica un bebelus puternic, care a depasit cu brio trimestrul I, atat de important pentru dezvoltarea lui si trimestrul II in care si-a definitiva forma. In trimestrul III putine lucruri il mai pot deranja, asa ca poti sa stai linistita. Ecografia de trimestrul III nu este deloc mai putin importanta decat celelalte doua. Aceasta ecografie se face intre saptamanile 28-34 de sarcina si asa cum am spus in partile anterioare ale acestui articol, il vei vedea pe bebe pe esantioane, pentru ca este deja mult prea mare pentru a mai incapea pe monitorul ecografului. Tocmai pentru ca iti vezi foarte bine bebelusul la aceasta ecografie, daca alegi sa fie una 3D sau 4D vei fi de-a drepul impresinata de micutul tau, pe care il vei vedea in plina activitate in burtica. Pe langa ca este foarte spectaculoasa pentru mama, ecografia 4D este importanta si pentru medic, care poate monitoriza foarte bine fatul.
Citeste si:  Dezlipirea de retina - cum o descoperim, cum o tratam?
De ce este importanta aceasta ecografie?
In primul rand pentru ca ofera informatii pretioase referitoare la pozitionarea fatului, la insertia placentei si gradul ei de maturare precum si la lichidul amniotic, care scade pe masura ce sarcina inainteaza. Gradul de maturarea al placentei este foarte important si se refera la imbatranirea placentei pe masura ce sarcina se apropie de termen. Daca acest grad de maturare este prea mare, fatul este pus in pericol si deci medicul poate recomanda nasterea prematura. Chiar daca pana acum ai facut ecografii performante, se poate ca anumite anomalii sau malformatii ale fatului sa nu fi fost depistate si sa fie scoase la iveala numai la ecografia de trimestru III, insa aceste cazur sunt destul de rare, mai ales daca ai facut ecografii lunare si de fiecare data doctorul ti-a confirmat ca sarcina decurge asa cum trebuie. Nu trebuie insa sa mai intrii in panica, pentru ca la aceasta varsta gestationala problemele sunt mai usor de remediat, si in momentul in care viata fatului este pusa in pericol de orice tip de factor, medicul iti poate induce nastere si copilasul are toatse sansele sa fie bine si sa se dezvolte normal.
Citeste si:  7 secrete pentru a creste un copil fericit
In cadrul acestei ecografii ginecologul stabileste si pozitia in care sta fatul si daca acesta s-a pregatit deja pentru nastere, respectiv daca sta in pozitie craniana (sau pelviana), adica sta cu capul inspre iesire din vagin. Asa ca, medicul va stabili daca fatul se poate naste normal sau daca este nevoie de cezariana. Medicul poate incerca sa intoarca bebelusul in burta, insa de multe ori micutii sunt destul de incapatanati si nu vor sa ia pozitia.
Citeste si:  Lipsa de somn te pune in pericol, pentru ca oboseala provoaca somnambulism
Ultimele sfaturi legate de ecografii. Chiar daca ecografiile sunt foarte emotionante si mamicile tremura efectvi inainte de a se urca pe masa de ecograf, le recomand sa se linisteasca, pentru ca orice stare a mamei se transmite mai departe fatului si riscati ca bebelusul sa se miste foarte mult in timpul ecografiei, ingreunad masuratorile de biometrie fetala pe care trebuie sa le faca doctorul. Chiar daca nu sunt nocive si pot fi rpetate chiar si la intervale foarte scurte, de exemplu de mai multe ori in aceasi zi in cauza unei sarcini cu probleme, este recomandabil ca ecografia Doppler sa nu se faca in primul trimestru de sarcina.
Haine pentru copii


Un comentariu
  1. Nu stiu cum e posibil ca articolele de „specialitate” sa fie asa de jalnice. Ecografiile nu sunt metode invazive, insa nu putem afirma ca nu sunt nocive!!! Se fac 4 pe tot parcursul sarcinii, n-ar recomanda nimanui sa faca mai multe decat daca are motive serioase, si nici macar la sarcinile cu probleme nu se face cate una lunar. Dora, pe viitor semneaza cu numele intreg si ia-ti raspunderea pentru articolele pe care le scrii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.