Educatia si dieta predominant vegetala pot preveni dementa

Dementa, care cauzeaza pierderi de memorie si tulburari de gandire, afecteaza un numar din ce in ce mai mare de varstnici, boala Alzheimer fiind cea mai comuna forma de dementa. Un nou studiu arata insa ca instalarea acesteia poate fi prevenita prin invatare continua pe parcursul vietii si adoptarea unei diete bazate preponderent pe fructe si legume.

Studiul, recent derulat pe circa 1.500 de varstnici din sudul Frantei, a concluzionat ca educatia genereaza o reducere de aproximativ 18% a numarului de cazuri noi de dementa. Motivul este acela ca prin invatare creierul devine mai flexibil si isi sporeste abilitatile de a contracara simptomele bolii.

Citeste si:  Bauturile pe baza de proteine, indicate dupa exercitiul fizic

In plus, rezultatele au aratat ca eradicarea depresiei si diabetului, precum si cresterea consumului zilnic de fructe si legume, contribuie considerabil la prevenirea dementei, numarul cazurilor noi scazand cu 21%. Astfel, aproape patru din zece cazuri de dementa ar putea fi evitate.

„Tratarea precoce a depresiei si diabetului, alaturi de invatarea continua si o dieta bazata preponderent pe fructe si legume par a avea un impact pozitiv mult mai mare decat modificarea riscului genetic”, a explicat neuropsihologul Karen Ritchie, de la Institutul National Francez pentru Cercetare in Medicina, mentionand ca legatura dintre depresie si dementa nu este inca clara, insa beneficiile fructelor si legumelor se datoreaza continutului de flavonoide – compusi cu efect terapeutic asupra creierului.

Citeste si:  Trusa pentru gravida

Desi cauza exacta a dementei ramane inca o necunoscuta, o serie de factori modificabili au fost deja identificati, printre acestia numarandu-se bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul, hipercolesterolemia, depresia, dieta, consumul de alcool si nivelul de educatie.

Sursa: British Medical Journal


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.