Efectele nocive ale medicamentelor antidepresive

Medicatia antidepresiva se prescrie intr-o serie de afectiuni psihiatrice: evident, in depresie, dar si in tulburari bipolare, stres posttraumatic, tulburare obsesiv-compulsiva, durere cronica, abuz de substante, tulburari alimentare sau anxietate. Potrivit unui studiu realizat in SUA anul trecut, unul din zece americani cu varste de peste 12 ani ia medicamente antidepresive . Acestea reprezinta cel de-al treilea cel mai prescris tratament din lume si cel mai frecvent in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani.

Utilizarea pe scara larga a acestor medicamente a devenit o boala in sine, motiv pentru care, inainte de a apela la ele, ar trebui sa aveti cateva informatii de baza. Tineti cont ca, in continuare, va vom prezenta exclusiv efectele adverse ale acestor substante, fara a pretinde, in niciun caz, ca acestea nu ar avea si consecinte dezirabile, in anumite cazuri vitale.

1. Medicamentele antidepresive au un efect moderat in timpul tratamentului propriu-zis. Odata intrerupt, simptomele pot reaparea
Reflexul creierului este de a respinge efectul terapiei antidepresive, motiv pentru care aceasta nu-si poate face decat partial efectul. Pe de alta parte, majoritatea pacientilor carora li se administreaza medicamentele afirma ca simptomele sunt drastic reduse. Din pacate, foarte multi declara ca se simt mult mai bine si atunci cand primesc doar substante placebo (circa 80% din ameliorarea resimtita datorita medicamentelor reale apare si in cazul celui de-al doilea grup). Dupa cateva luni, creierul se obisnuieste cu tratamentul, iar simptomele se intorc. Din pacate, de data aceasta, caderea poate fi definitiva. Adesea, medicii raspund la acest comportament crescand doza medicamentoasa. Mare greseala, atata timp cat rezistenta la antidepresive este provocata exact de reactia creierului la aceste substante.

Citeste si:  Prietenul copilului tau

2. Riscul de revenire a bolii este mult mai mare in cazul intreruperii si, apoi, a reluarii medicatiei
In momentul intreruperii medicatiei, depresia revine cu forte maxime. Odata reluata, ea pare sa-si faca efectul, insa doar pentru cateva zile, dupa care intervine factorul dependenta: medicamentele antidepresive nu isi mai fac decat in mica masura efectul, insa, lipsit de ele, pacientul prezinta simptome mult mai grave decat la debutul bolii.

Citeste si:  Ce se intampla dupa ce ne lasam de fumat?

3. Medicamentele antidepresive pot provoca miscari repetitive involuntare
Anumite substante utilizate in lupta cu depresia „omoara” neuronii, provocand daune structurale similare celor generate de Parkinson – tremur si miscari involuntare.

4. Medicamentele antidepresive cresc riscul aparitiei cancerului de san, insa il scad pe cel al aparitiei tumorilor cerebrale
Prin efectul nociv pe care il are asupra neuronilor, acest tratament s-a dovedit util in lupta cu propagarea celulelor canceroase.

5. Medicamentele antidepresive genereaza declinul tuturor functiilor cerebrale

La cobai, utilizarea prelungita a acestor substante duce la incapacitatea de a invata anumite sarcini. In cazul oamenilor, acestea dimuneaza capacitatea de a conduce si, pe termen lung, pot duce la instalarea unei demente precoce.

6. Printre efectele adverse ale medicamentelor antidepresive se numara si problemele digestive. Nivelul ridicat de serotonina (efectul direct al acestui tratament) duce la simptome similare colonului iritabil – constipatie, spasme, diaree, indigestie, balonare sau dureri de cap. Peste o cincime din pacienti sufera de aceste tulburari.

Citeste si:  Psihologia problemelor financiare

7. Medicamentele antidepreive produc disfunctii sexuale si au efecte adverse asupra calitatii spermei
In general, depresia are efecte nocive asupra calitatii spermei. Din nefericire, administrarea medicatiei poate agrava aceasta problema, intrucat afecteaza libidoul si sansele de a ajunge la orgasm. Diverse studii arata ca majoritatea tratamentelor antidepresive cresc de sase ori riscul aparitiei anumitor disfunctii sexuale. Mai mult, exista dovezi ca medicamentele interfereaza inclusiv cu sentimentele de dragoste si atasament ale pacientilor.

8. Medicamentele antidepresive dauneaza dezvoltarii normale a fatului.
Acestea trec atat prin placenta, cat si in laptele matern, afectand astfel dezvoltarea embrionara si, ulterior, neonatala. De asemenea, pot provoca nastere prematura si scaderea rapida in greutate a fatului. Alte riscuri asociate sunt autismul, diverse defecte congenitale, hipertensiune pulmonara sau probleme respiratorii.

9. Medicamentele antidepresive sunt asociate riscului de producere a hemoragiilor si a infarcturilor


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.