Efectele nocive ale soarelui nu pot fi combatute cu estrogen

Chiar daca vara a trecut, iar soarele este mai bland cu pielea noastra, efectele expunerii indelungate la razele ultraviolete pot fi vizibile pe termen lung, daca nu chiar permanent. Desi tratamentele pe baza de estrogen pot stimula producerea de colagen la nivelul pielii care in mod normal nu este expusa la soare, in cazul deteriorarii pielii ca urmare a expunerii la razele ultraviolete, tratamentul nu este la fel de eficient, potrivit unui grup de cercetatori de la Universitatea din Michigan.

Citeste si:  Ce ii face pe tineri mai fericiti?

Rezultatele studiului au demonstrat de ce este atat de dificil ca efectele nocive ale soarelui sa fie contracarate, cercetatorii fiind surprinsi sa descopere ca efectele stimulatoare ale tratamentului cu estrogen se limiteaza la pielea care in mod obisnuit nu este expusa la soare. Rezultatele sugereaza ca expunerea frecventa la soare inhiba abilitatea pielii de a raspunde la aplicatiile topice cu estrogen, fapt ce ingreuneaza contracararea efectelor de imbatranire pe care soarele le are asupra pielii.

La studiu au participat 40 de femei (aflate la menopauza) si 30 de barbati. Inainte de a fi supusi tratamentului, participantilor li s-au recoltat biopsii de piele – din zona soldurilor, antebratului si fetei, care au fost analizate de cercetatori. Cei 70 de subiecti prezentau semne ale imbatranirii pielii provocate de expunerea indelungata la soare: pielea era uscata, ridata si prezenta pigmentari neregulate.

Citeste si:  Vaccineaza-te impotriva cancerului uterin

Participantii au fost tratati local cu medicatia pe baza de estrogen, in doze de 0,01%, 0,1%, 1% sau 2,5%, primind in acelasi timp o substanta de control care nu continea substanta activa.

Comparativ cu substanta de control, substanta activa a stimulat cresterea nivelului de colagen cu, in medie, 300% in probele prelevate de pe soldurile femeilor. La barbati, nivelul de colagen a crescut cu 170%, efectele fiind in ambele cazuri direct proportionale cu concentratia de substanta activa.

Citeste si:  Vaccinul impotriva cancerului de col uterin – pro sau contra?

In schimb, indiferent de dozare, nu s-au remarcat imbunatatiri semnificative in probele prelevate de pe antebrat si fata, nici la subiectii barbati si nici la femei.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.