fbpx

Emotiile puternice influenteaza memoria

O noua cercetare face lumina in privinta manierei in care emotiile puternice influenteaza memoria, ceea ce are implicatii semnificative in sindromul de stres post-traumatic (PTSD) si alte probleme cauzate de reglarea deficitara a memoriei emotionale.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California (Statele Unite) au descoperit ca, in prezenta unei emotii puternice cum este frica, centrul emotional al creierului, amigdala, comunica hipocampusului, centrul memoriei, sa genereze neuroni noi.

Citeste si:  Vaccinul antigripal: Cand ar trebui sa apelam la injectie?

Intr-o situatie terifianta, acest noi neuroni sunt activati de catre amigdala si functioneaza ca o „panza alba” pe care este imprimata profund noua amintire. In termeni evolutionisti, aceasta inseamna ca noi neuroni ne ajuta sa ne amintim de marele pericol cu care ne-am confruntat.

„Ne amintim evenimentele cu incarcatura emotionala mult mai bine decat ne amintim experientele cotidiene, si este cunoscut faptul ca aceste conexiuni dintre amigdala si hipocampus ajuta la encodarea informatiei emotionale”, explica specialistii.

„Cercetarea noastra arata ca informatiile provenite de la amigdala chiar determina hipocampusul sa produca neuroni noi, folosindu-se de o populatie unica de celule stem neuronale. Astfel sunt generate celule complet noi care se activeaza ca raspuns la stimulul emotional”.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.