Encoprezis

Please select a featured image for your post

Ce este encoprezisul?

Encoprezisul se produce atunci cand copilul se abtine sa evacueze materiile fecale din intestin, ceea ce provoaca acumularea acestora in colon si rect. Cand colonul este plin de materii fecale compacte, materiile fecale lichide se pot scurge pe langa acestea, prin anus, patand lenjeria intima a copilului.

In mod obisnuit, aceasta afectiune apare dupa varsta de 4 ani, cand copilul a a fost deja educat sa foloseasca singur toaleta. In majoritatea cazurilor, encoprezisul este un simptom al constipatiei cronice, insa poate fi si rezultatul unor tulburari emotionale sau de crestere a copilului.

Care sunt simptomele encoprezisului?

Semnele si simptomele encoprezisului includ:

scurgeri de scaun solid sau lichid pe lenjeria intima a copilului (daca cantitatea este mare, poate fi confundata, deseori, cu diareea)
constipatie
scaun abundent care poate obtura toaleta
evitarea mersului la toaleta pentru defecare
perioade lungi de timp intre scaune, uneori chiar si de o saptamana
lipsa apetitului alimentar
durere abdominala
infectii recurente ale tractului urinar

Care sunt cauzele encoprezisului?

Citeste si:  Eliminarea sarii din alimentatie ajuta la mentinerea greutatii

Cele mai comune cauze ale acestei afectiuni sunt:

constipatia cronica – in cazurile de constipatie, scaunul copilului este tare, uscat si poate provoca dureri la eliminare. Ca urmare, copilul evita sa mearga la toaleta agravand problema, deoarece, cu cat materia fecala ramane mai mult in colon, cu atat eliminarea ei va deveni mai dificila. Colonul se intinde, afectand celulele nervoase care semnaleaza momentul defecarii. Cand colonul devine prea plin, pot aparea scurgeri de materie fecala moale sau lichida.
tulburarile emotionale – stresul emotional poate cauza, de asemenea, encoprezis. Copilul poate suferi de stres, din cauza educatiei rigide premature de a folosi toaleta, sau provocat de un eveniment major din viata sa – spre exemplu, divortul parintilor, nasterea unui nou copil in familie etc.

Care sunt factorii de risc ai encoprezisului?

Factorii de risc ai encoprezisului includ:

sexul – encoprezisul este mai frecvent intalnit la baieti
constipatia cronica – poate determina copilul sa evite mersul la toaleta
consumul insuficient de lichide – care agraveaza constipatia

Citeste si:  Greseli in dieta

Cum diagnosticam encoprezisul?

Vizita la medicul pediatru se impune daca varsta copilului este mai mare de 4 ani, daca acesta stie deja sa ceara la toaleta si daca manifesta unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus.

Diagnosticul va fi pus de catre acesta, in urma examinarii copilului. Medicul va poate cere sa detaliati simptomele copilului, sa efectueze un examen fizic (inclusiv examen rectal), sa recomande o radiografie abdominala si, nu in ultimul rand, sa indrume copilul catre un specialist in sanatate mintala, pentru o evaluare psihologica.

Cum tratam encoprezisul?

In general, cu cat tratamentul este administrat la debutul afectiunii, cu atat mai bine. Primul pas al tratamentului se axeaza pe eliberarea colonului de materiile fecale neeliminate. Dupa aceasta, tratamentul impune stabilirea unui program sanatos de defecare, altfel spus, de educare a copilului pentru a merge la toaleta, imediat, cand simte nevoia de defecare.

De asemenea, se impune un tratament psihologic, care sa rezolve tulburarile emotionale care pot cauza encoprezisul si sa gestioneze emotiile negative care decurg din acesta – copilul poate simti rusine, vina, depresie, scaderea increderii de sine etc. Psihologul poate sa lucreze cu copilul anumite tehnici care sa il ajute sa nu mai evite mersul la toaleta.

Citeste si:  Controlul factorilor de risc cardiovascular, dezbatut la Forumul Cardiovascular Zentiva

Alte recomandari pentru tratamentul encoprezisului, includ:

nu se vor folosi laxative (nici macar pe baza de plante), fara avizul medicului pediatru;
copilul trebuie incurajat si tratat permanent cu bunavointa, rabdare si intelegere, de catre adultii din jur, astfel incat sa fie diminuate efectele psihologice negative ale afectiunii si sa fie promovate obiceiurile sanatoase de defecare;
se vor include fibre in dieta zilnica (fructe, legume, cereale integrale),pentru prevenirea constipatiei;
va fi stimulat consumul unei cantitati optime de apa, care ajuta, de asemenea, la prevenire constipatiei; unele studii recomanda un consum de 59.1 ml de lichid (non-lactat) pentru fiecare gram de fibre consumate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.