fbpx

Endometrioza: simptome si optiuni de tratament

Endometrioza inseamna prezenta glandelor mucoasei uterine in afara uterului. Se intalneste in 7-10% cazuri din intreaga populatie, la 20-50% din femeile infertile si la 80% din femeile cu durere pelvina cronica.

Impactul durerii severe este agravat de impactul negativ al bolii asupra fertilitatii. Principalele simptome ale endometriozei sunt:

durerea ciclica – durerea care insoteste sangerarea in momentul menstruatiei
durerea cronica – este corelata cu nivelul de infiltrare a tesuturilor
dismenoreea – durerea din timpul menstruatiei, de obicei apare inaintea menstruatiei
dispareunia – durere in timpul contactului sexual- datorita infiltrarii ligamentelor uterine, fundurilor de sac vaginale si retroversia uterina.

Tratamentul medicamentos al endometriozei poate include:

Anticonceptionale orale, administrate timp de 6-12 luni, pun in repaus ovarul, scad rata de aparitie a durerii si protejeaza femeia de aparitia cancerului epitelial ovarian;
Progestativele administrate continuu scad senzatia dureroasa si inhiba proliferarea mucosei uterine;
Analogi de GnRH- produc un status hipogonadotrofic- hipogonadic, scad simptomele dureroase, dar eficacitatea lor asupra fertilitatii nu a fost demonstrata. Tratamentul este administrat doar 6 luni, din cauza reactiilor adverse- demineralizare osoasa, bufeuri, uscaciune vaginala;
Danazolul – inhiba FSH si LH-ul. Este cel mai eficace mijloc terapeutic, dar si cu multiple reactii adverse. Totusi, doze mici au fost utilizate cu succes.

Citeste si:  Cand cel mic nu se opreste din plans

Varsta, dorinta de a avea sau nu copii si calitatea vietii sunt principalele criterii de urmarit cand vine vorba de radicalitatea interventiei chirurgicale.

Laparoscopia este de prima intentie atunci cand dorim un tratament conservator. Se poate practica ablatia nervilor raspunzatori de simptomele dureroase, dar cu beneficii reduse, ori cauterizarea focarelor endometriozice, desfiintarea aderentelor.

Chirurgia semiconservativa se preteaza la femeile care nu mai doresc o sarcina, dar care sunt prea tinere pentru a intra la menopauza si care au simptome debilitante. Aceasta consta in histerectomie totala (indepartarea uterului) si ablatia focarelor endometriozice, cu pastrarea ovarelor. Totusi, s-a observat o rata de recidiva de 6 ori mai mare la cele la care nu s-a practicat ovariectomia.

Citeste si:  Doza zilnica de vitamina D

Chirurgia radicala consta in histerectomie totala cu anexectomie bilaterala si citoreductia focarelor endometriozice. Terapia cu estrogeni poate fi imediat instituita, pentru a evita simptomele menopauzei.

Metaanalizele arata importanta tratamentului chirurgical in endometrioza usoara si medie cu o crestere a ratei sarcinii de 2.7 fata de pacientele care au urmat doar tratament medicamentos. Tratamentul adecvat trebuie sa duca la scaderea/disparitia simptomelor dureroase, cat si la cresterea ratei sarcinii.

Pentru mai multe informatii, cititi articolul integral in Revista de Medicina Materno-Fetala.

Articol realizat de dr. Melania Iancu, Revista de Medicina Materno-Fetala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.