Estrogenul poate preveni aparitia schizofreniei

Un studiu efectuat la Universitatea Tel Aviv sugereaza ca estrogenul poate ajuta la prevenirea aparitiei schizofreniei in cazul femeilor. Potrivit rezultatelor, femeile aflate la menopauza pot contracara simptomele similare schizofreniei printr-un aport de estrogen, al carui nivel scade sub valorile normale odata cu inaintarea in varsta.

Prof. Dr. Ina Weiner de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Tel Aviv impreuna cu drd. Michal Arad au evidentiat ca restabilirea nivelului normal al estrogenului poate functiona ca un agent protector impotriva schizofreniei pentru femeile aflate la menopauza.

Citeste si:  Cum il scap de fobii?

„De ceva vreme este cunoscut faptul ca atunci cand nivelul de estrogen scade, vulnerabilitatea fata de manifestarea simptomelor psihotice creste, precum si ca medicamentele anti-psihotice sunt mai putin eficiente in aceste cazuri”, afirma cercetatoarea, adaugand ca testele pre-clinice desfasurate in cadrul studiului par a arata de ce se intampla acest fenomen.

In cadrul studiului, Weiner si Arad au indus menopauza la un esantion de cobai, reducand astfel nivelul de estrogen si demonstrand ca aceasta a dus la un comportament schizofrenic in cazul animalelor.

Citeste si:  Cele mai bune alimente pentru bebelusi

Ulterior, cercetatorii au incercat sa elimine acest comportament anormal printr-o terapie de inlocuire hormonala a estrogenului, precum si cu un cunoscut medicament anti-psihotic. Terapia de inlocuire hormonala a combatut vizibil manifestarile schizofrenice, in timp ce medicamentul nu a avut niciun efect notabil atunci cand a fost administrat fara un supliment de estrogen.

„Atunci cand nivelul de estrogen scade, putem observa comportamente psihotice. Mai mult decat atat medicamentele au accentuat starea de psihoza si nu s-au dovedit deloc eficiente”, explica cercetatoarea. „La fel se intampla si cu femeile care au un nivel scazut de estrogen”, adauga aceasta, subliind insa ca, aparent, estrogenul a combatut psihoza si in cazul cobailor de sex masculin.

Citeste si:  Cele mai oribile sase feluri de mancare din intreaga lume!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.