fbpx

Examinarea prostatei – un examen medical simplu care salveaza vieti

Cancerul de prostata se situeaza, ca frecventa a tumorilor maligne la barbat, pe primul sau al doilea loc in tarile dezvoltate si pe locul trei pe glob. Cancerul de prostata este determinat de factori genetici si de factori hormonali (dezechilibrul balantei dintre androgeni si estrogeni sau tulburari la nivelul metabolisului testosteronului si factori alimentari), avand printre simptome urinarile frecvente, mai ales pe timpul noptii, jet slab la urinare sau urinare incompleta. Ca urmare a dezvoltarii tumorii din zona periferica – fapt ce confera oportunitatea de a fi diagnosticata precoce, in primele doua ale bolii pacienti se vindeca 100%. Din pacate insa, cancerul de prostata este diagnosticat cel mai frecvent la barbatii peste 60 de ani, informeaza Dr. Cristian Surcel,  medic specialist urolog al Centrului de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal – Institutul Clinic Fundeni, in cadrul “Saptamanii Urologiei”, eveniment desfasurat la Bucuresti, in perioada 14-15 septembrie.

Citeste si:  Ce trebuie sa stim despre dintii sensibili?

Pentru diagnosticarea cancerului de prostata este absolut necesar consultul medical de specialitate. In prima instanta, medicul urolog recomanda pacientului o analiza de sange care indica nivelul sangvin al proteinei numite PSA – un antigen specific prostatei. Valorile crescute ale PSA pot indica prezenta cancerului prostatic, insa pot fi si semne ale unor alte afectiuni, astfel incat vor fi necesare teste suplimentare.

Tuseul rectal este unul dintre examenele medicale recomandate, presupunand ca medicul examineaza prostata prin tuseu rectal pentru a identifica zonele dure, marite sau anormale. Aceasta metoda de examinare dureaza doar cateva minute.

Daca sunt inregistrate valori crescute ale PSA, iar la tuseul rectal sunt identificate diformitati, pacientul va fi indrumat sa apeleze la o ecografie prostatica si prelevarea de biopsii. Ecografia prostatica presupune introducerea, in rect, a unei sonde (de dimensiuni reduse), care prin emiterea de ultrasunete, reflecta suprafata prostatei. Informatiile sunt apoi procesate si tranformate in imagini din diverse unghiuri pentru o mai buna evaluare a prostatei.

Punctia-biopsie se efectueaza doar dupa consultarea medicului specialist si dupa efectuarea testelor anterioare. Aceasta se realizeaza sub control ecografic transrectal si presupune introducerea unor ace mici,  prin peretele rectal, in ariile prostatice unde au fost detectate anomaliile. Cu ajutorul acelor sunt prelevate probe de tesut care vor fi ulterior analizate in laborator.

Pacientul nu trebuie sa se indeparteze de controlul medical, recomanda Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Presedintele Asociatiei Romane de Urologie, Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal – Institutul Clinic Fundeni, in cadrul aceluiasi eveniment. Prin apelarea la metode de auto-medicatie (cum este cazul suplimentelor alimentare pentru tratarea problemelor urologice), “timpul trece, diagnosticul intarzie sa fie stabilit, iar tratamentul in stadiile avansate ale bolii nu mai are eficacitate”, avertizeaza Prof. Dr. Ioanel Sinescu.

Conform evidentei Asociatiei Romane de Urologie, sub egida careia s-a desfasurat evenimentul de la Bucuresti, in Romania profeseaza 400 de medici urologi, toate spitalele judetene avand sectii de urologie in care isi desfasoara activitatea cel putin doi specialisti urologi (cu exceptia spitalelor judetene din Teleorman, Dolj, Vaslui si Calarasi unde profeseaza un singur astfel de specialist). Asociatia vine sa ofere garantii pacientilor ca, la nivel national, exista putere de acoperire in domeniul urologiei,  cazurile care nu pot fi rezolvate in teritoriu fiind preluate de Centrul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal din cadrul Institutul Clinic Fundeni – Bucuresti.

Citeste si:  Semne din nastere pe pielea bebelusului

Asociatia Romana de Urologie desfasoara frecvent simpozioane specializate destinate specialistilor urologi, avand, de asemenea, initiative pentru promovarea diagnosticarii precoce a afectiunilor prostatei. Pana in prezent, Asociatia a propus includerea controlului anual gratuit pentru depistarea adenomului de prostata, propunere ce se asteapta sa se concretizeze in decursul anului urmator.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.