Exercitii pentru sugari si copii, cu materiale adaptative

Gimnastica sugarului, precum si gimnastica medicala a copilului au fost revolutionate de exercitiile fizice efectuate cu ajutorul unor materiale adaptative. Aceste materiale sunt de fapt o multitudine de forme geometrice de dimensiuni variabile, fiecare putand constitui un aparat de sine statator sau un modul dintr-un sistem cu ajutorul carora putem facilita sau dezvolta statica si dinamica copilului.

Citeste si:  Recuperarea medicala in cazul monturilor

Dintre formele cele mai utilizate amintim: cubul, prisma; planul inclinat, planul curb; mingea mare; ruloul, cilindrul etc.

Materialele din care sunt confectionate si dimensiunile potrivite trebuie sa corespunda atat cerintelor de ordin metodic si medical, cat si celor de ordin estetic si functional.

Cu ajutorul acestor materiale putem asigura:

pozitionarea corecta a intregului corp;
pozitionarea selectiva a diferitelor segmente ale corpului;
extensii, hiperextensii, flexii, inclinari;
facilitarea unor miscari si limitarea acestora etc.

Citeste si:  Forma irisului poate dezvalui personalitatea oamenilor

Materialele adaptative au o mare utilitate intrucat permit efectuarea unei game cat mai variate si bogate de exercitii globale si analitice pentru:

tonifierea musculaturii;
mobilitatea articulara;
relaxarea corpului;
controlul tinutei si facilitarea mersului;
elasticitatea musculaturii;
dezvoltarea unor reflexe etc.

De asemenea, avand la indemana cateva asemenea materiale modulare putem construi adevarate sisteme multifunctionale, jocuri, obstacole, piste pentru parcursuri aplicative.

Citeste si:  Regimul mediteranean, un stil de viata sanatos

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.