fbpx

Exercitiile Kegel

Facem flotari pentru a intari muschii bratelor, facem jogging pentru a tonifia abdomenul si picioarele, iar daca mergem la sala putem „lucra” aproape toti muschii corpului. Insa multe dintre noi uita de muschii pelvieni care, desi nu contribuie la aspectul corpului, au o importanta majora in sanatatea sistemului reproducator si urinar.
Doctorul Arnold Kegel a folosit exercitiile care ii poarta numele inca de acum 50 de ani, pentru a trata incontinenta urinara dupa nastere. Cu timpul insa s-a dovedit ca efectuarea exercitiilor aduce si alte beneficii femeilor, indiferent de varsta.

Muschii pubococcigieni ai planseului pelvian sunt responsabili cu sustinerea organelor interne si controlul sfincterului anal si urinar. Sarcina, nasterea, tusea cronica, predispozitia genetica la slabirea tesutul conjunctiv sau pur si simplu procesul natural de imbatranire pot slabi mult muschii pelvieni. In aceste conditii, pana la incontinenta urinara sau chiar prolapsul vaginal mai este un singur pas.

Din fericire, exercitiile Kegel te pot ajuta sa previi neplacerile, intarindu-ti muschii pubococcigieni. Desi sunt recomandate oricarei femei, exercitiile pot fi deosebit de utile in timpul sarcinii, scazand drastic riscul de hemoroizi sau incontinenta urinara, probleme care pot persista mult timp dupa nastere. De asemenea, femeile care au facut regulat exercitii Kegel pe perioada sarcinii au parte de o nastere vaginala mai usoara, mai rapida, cu dureri mai mici, si de multe ori fara sa fie necesara epiziotomia. Dupa nastere, exercitiile Kegel pot grabi revenirea vaginului la forma initiala si imbunatati viata sexuala. De altfel, ele pot fi de ajutor tuturor femeilor cu o viata sexuala activa, chiar daca nu au nascut de curand.

Citeste si:  Sarcina la 40 de ani

Daca nu poti incorda muschii pelvieni, cea mai usoara metoda de a-i localiza este aceea de a opri fluxul de urina. Daca reusesti sa faci asta, se poate spune ca ai prins miscarea de baza, caci muschii pubococcigini sunt cei pe care ii folosesti atunci cand vrei sa controlezi sfincterul urinar. Mai departe, nu trebuie decat sa-i incordezi din nou, in conditii normale. Ar trebui sa simti cum se ridica planseul pelvin, apoi cum coboara, in momentul in care relaxezi muschii. Pe masura ce exersezi, muschii devin mai puternici si vei simti mai pronuntat aceasta miscare.

Totusi, nu trebuie sa-ti faci un obicei din a incorda muschii pelvieni in timpul urinarii sau cu vezica plina, pentru ca astfel obtii exact efectul contrar. Muschii slabesc, iar golirea incompleta a vezicii urinare poate duce, in timp, la infectii.

Daca ai identificat muschii pelvieni, nu-ti ramane decat sa te apuci de exercitii. Sezand sau in picioare, incordeaza muschii cate cinci secunde, la intervale cat mai dese, de cate cinci ori. In timp va trebui sa tii muschii incordati timp de 10 secunde, relaxandu-i alte 10 secunde. Nu-ti tine respiratia si nu incorda muschii abdomenului, ai coapselor sau ai feselor. Pentru un efect maxim, incordeaza numai muschii pelvieni, respirand normal.

Citeste si:  8 sfaturi pentru o sanatate de invidiat

Cei mai multi medici recomanda ca exercitiile Kegel sa fie facute de cel putin trei ori pe zi. Fa-ti un obicei din a efectua exercitiile in timp ce rezolvi o sarcina zilnica, asa cum este verificatul e-mail-ului. Astfel, in timp, vei ajunge sa asociezi cele doua actiuni si nu va mai exista riscul sa uiti de exercitii. Variaza contractiile lungi de 10 secunde cu cele scurte de una – doua secunde.

Efectele nu sunt imediate, si este chiar posibil sa nu observi niciunul, nici macar in viata sexuala, ceea ce te-ar putea descuraja si impiedica sa mai continui. Insa decat sa regreti mai tarziu ca nu ai facut exercitiile Kegel, este mai bine sa perseverezi acum, chiar fara a astepta un efect vizibil imediat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.