Exercitiile fizice intense scad riscul de accident vascular cerebral la barbati

Conform unui studiu aparut in publicatia „Neurology”, jurnalul medical al Academiei Americane de Neurologie, barbatii care practica exercitii fizice de intensitate moderata sau crescuta cum ar fi: jogging, tenis sau inot sunt mai putin expusi riscului de a suferi un accident vascular cerebral decat cei care nu fac deloc sau foarte putin exercitii fizice exemple: mersul pe jos, golf, bowling). Totusi, exercitiile fizice nu au un efect preventiv in ceea ce priveste aparitia accidentului vascular cerebral la femei.

La efectuarea studiului au participat 3.298 de persoane, avand o medie de varsta de 69 ani, care au fost monitorizati pe o perioada de 9 ani. In acest interval temporal au avut loc 238 de accidente vasculare cerebrale. 41% dintre participanti au declarat ca nu au efectuat nici o activitate fizica, 21 % au participat in mod regulat la activitati de o intensitate moderat spre ridicata.

Citeste si:  Atrofierea muschilor

In procent de 63%, barbatii care au activitati fizice de intensitate moderata spre ridicata, sunt mai mai putin expusi riscului de a suferii de un accident cerebral vascular decat acei lipsiti de activitati fizice.

Riscul mediu de aparitie a accidentului vascular cerebral in urmatorii 5 ani la intreg esantionul este de 4,3%, in randurile celor care efectueaza activitati fizice de intensitate moderata spre ridicata riscul este de 2,7%, iar la participantii lipsiti de activitate fizica este de 4,6%.

Citeste si:  Efectele nocive ale medicamentelor antidepresive

„Participarea la activitati fizice de intensitate moderata spre ridicata poate fi un factor important in preventia accidentului vascular cerebral” – declara autorul studiului Joshua Z. Willey, doctor in medicina la Centrul Medical al Universitatii Columbia si la Spitalul Presbitarian din New York. „Un procentaj mare dintre participanti nu erau implicati in activitati fizice, aceasta realitate se poate extinde la mare parte din populatia in varsta a marilor orase. Identificarea unor modalitati de promovare a activitatilor fizice in randul acestor oameni poate fi cheia unei mai bune sanatati publice.”

Citeste si:  Zece greseli frecvente pe care le fac cei care alearga!

Aceste rezultate contravin catorva altor studii care au dezvaluit ca pana si activitatile fizice de activitate redusa pot reduce riscul aparitiei accidentului vascular cerebral. Willey declara ca numarul participantilor la studiu poate sa nu fi fost suficient de mare pentru a detecta diferentele subtile la grupul care a participat doar la activitati fizice de intensitate redusa.

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze de handicap (paralizia, tulburarile de vedere, de vorbire, de auz, incapacitatea de a recunoaste sau de a folosi obiecte familiare, dificultatea de a asimila sau de a-si aminti informatii) si de deces la nivel mondial.

Sursa: Publicatia Neurology


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.