fbpx

Exercitiile fizice suprasolicitante pot scadea fertilitatea in cazul femeilor

Sunteti atleta de performanta – sau pur si simplu petreceti mult timp la sala de forta facand exercitii fizice suprasolicitante – si doriti sa ramaneti insarcinata? Ar trebui sa optati pentru un program de exercitii mai putin solicitant in aceasta perioada, recomanda un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie (NTNU), aratand ca organismul uman nu produce suficienta energie pentru a face fata efortului fizic intens si procrearii.

Infertilitatea poate avea numeroase cauze, atat de natura medicala, cat si asociate stilului de viata. Factorii cunoscuti ca interfereaza cu sansele de a ramane insarcinata includ fumatul, stresul si consumul excesiv de alcool, precum si subponderalitatea si supraponderalitatea.

Cu toate acestea, in randul atletelor de performanta se inregistreaza mai multe probleme legate de fertilitate decat in randul femeilor care depun un efort fizic moderat. Insa in ce masura exercitiile fizice solicitante influenteaza sansele de a ramane insarcinata? Cercetatorii de la NTNU au incercat sa ofera un raspuns la aceasta intrebare prin derularea unui studiu extensiv pe un esantion de 3.000 de femei. Acestia au concluzionat ca efortul fizic excesiv, depus pe perioade lungi de timp, are un impact semnificativ asupra fertilitatii feminine. Insa acest efect este unul temporar, completeaza cercetatorii, scaderea fertilitatii fiind eliminata odata cu reducerea numarului de ore petrecut in sala de forta sau a intensitatii exercitiilor.

Citeste si:  Cancer de piele

Studiul s-a bazat pe rezultatele unui sondaj realizat in perioada anilor 1984-1986 si pe raspunsurile oferite de subiecti la un chestionar de follow-up aplicat intre anii 1995 si 1997. Toate femeile care au participat la studiu aveau o stare de sanatate buna si se aflau la varsta ideala pentru conceptie, niciuna dintre ele neavand un istoric de probleme de fertilitate.

In prima parte a studiului, femeile au raspuns la o serie de intrebari privind frecventa, durata si intensitatea exercitiilor fizice pe care le efectuau, pentru ca in cea de-a doua parte a studiului sa fie monitorizata masura in care aceste femei au ramas insarcinate si au putut duce sarcina la termen in conditii normale.

„In cadrul esantionului, am identificat doua grupe cu risc sporit de infertilitate”, afirma Sigridur Lara Gudmundsdottir, membra a echipei de cercetare. „O prima categorie o constituiau femeile care faceau exercitii fizice aproape in fiecare zi. Cea de-a doua este alcatuita din femeile care executau exercitiile fizice pana la starea de epuizare completa. Aceste doua categorii prezentau acelasi risc sporit de infertilitate”.

Citeste si:  Piramida sanatatii

Daca varsta subiectilor era mai mica de 30 de ani, relatia dintre exercitiile fizice si scaderea fertilitatii devenea mai evidenta. Dintre femeile care au raportat ca executau exercitiul fizic pana se simteau complet epuizate, 24% prezentau probleme de fertilitate. Din grupul care raporta ca face efort fizic in fiecare zi, 11% dintre femei intampinau aceleasi dificultati in a ramane insarcinate.

Chiar si atunci cand au fost luati in calculi alti eventuali factori – precum indicele de masa corporala, fumatul, varsta, starea civila si sarcinile anterioare, cercetatorii au identificat un risc de 3,5 ori mai mare de infertilitate in cazul femeilor care se antrenau zilnic, comparativ cu cele care nu faceau deloc exercitii fizice. Comparativ cu femeile care aveau o activitate fizica moderata, grupul care se antrena pana la expuizarea completa prezenta un risc de 3 ori mai mare de infertilitate.

Femeile care raportau ca au o activitate fizica scazuta pana la moderata, nu prezentau semne de infertilitate.

Efectele exercitiului fizic suprasolicitant sunt insa temporare, completeaza cercetatorii. „Marea majoritatea a femeilor participante la studiu au ramas insarcinate in cele din urma”, afirma Gudmundsdottir.

Aparent, activitate fizica extrem de solicitanta la care corpul este supus pe perioade scurte de timp, face ca acesta sa nu aiba suficienta energie pentru a sustine toate mecanismele hormonale care permit fertilizarea, sunt de parere cercetatorii.

Citeste si:  In septembrie sunt programate evenimentele SRCCV 2011

Pe de alta parte, studiile anterioare au aratat ca o activitate fizica moderata stimuleaza productia de insulina si astfel imbunatateste profilul hormonal, creand conditii mai bune pentru fertilizare decat inactivitatea (sedentarismul), in special in cazul femeilor suprapoderale.

In acest sens, Gudmundsdottir recomanda ca femeile are doresc sa ramana insarcinata sa nu renunte complet la programul de exercitii fizice si doar sa-l ajusteze astfel incat sa nu secatuiasca organismul de energie. „Suntem de parere ca activitatea fizica extrem de solicitanta si, la extrema cealalta, sedentarismul, au un efect negativ asupra fertilitatii, in timp ce exercitile cu un consum moderat de energie sunt benefice”, afirma cercetatoarea.

Pentru a identifica insa cat de intens ar trebui sa fie exercitiul fizic pentru a crea conditiile optime pentru procreare, cercetatoarea este precauta. „Metabolismul fiecarui individ constituie un factor extrem de important in acest context”, recomandand ca programul de exercitii sa fie stabilit impreuna cu un specialist in medicina fizica, cu precadere in perioadele in care femeile doresc sa ramana insarcinate.

Sursa: Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.